1 procent van alle landbouwgrond ter wereld met zonnepanelen geeft genoeg elektriciteit voor heel de planeet

Op landbouwgrond werken zonnepanelen veel beter dan in woestijnen, hebben wetenschappers ontdekt. Landbouwers kiezen meestal voor zones waar het niet te warm wordt en daar voelen ook zonnepanelen zich in hun sas.

De onderzoekers vatten hun studie samen in een sprekend beeld: als we minder dan 1 procent van alle landbouwgrond ter wereld vol zonnepalen zouden zetten, dan zou er genoeg elektriciteit zijn voor de hele planeet.

Dat komt omdat landbouwers actief zijn op plaatsen die ook bijzonder geschikt zijn voor zonnepanelen, zeggen de wetenschappers van de Oregon State University (VS) in het tijdschrift Scientific Reports.

Beter dan woestijnen

“Boeren blijken 8000 jaar geleden de beste plaatsen gevonden te hebben om zonne-energie op aarde te oogsten”, zegt auteur Chad Higgins.

Er wordt doorgaans aan landbouw gedaan op plaatsen waar voldoende zon is maar het toch niet te warm wordt. Dat is wat ook zonnepanelen verkiezen. “Zonnepanelen zijn kieskeurig”, zegt Higgins. “Hun efficiëntie daalt naarmate de panelen warmer worden.”

Woestijngebied is daarom minder geschikt voor zonnepanelen. “Zonnepanelen zijn net als mensen: ze zijn gelukkiger als het wat koeler is, er een briesje staat en het niet regent.”

Combineren

Voor de plaatsing van zonnepanelen op landbouwgrond hoeven geen gewassen te wijken, zeggen de onderzoekers. Landbouw en zonne-energie combineren bestaat al, agrivoltaics heet de techniek in het Engels.

“Onze resultaten geven aan dat er een enorm potentieel is voor de samenwerking van zonne-energie en landbouw om betrouwbare energie te leveren”, zegt Higgins, “Er is een oud gezegde dat landbouw van alles te veel kan produceren. Dat hebben we ook met elektriciteit vastgesteld.”

Voor hun studie maakten de onderzoekers onder meer gebruik van gegevens die Tesla heeft verzameld. De auto- en batterijbouwer heeft in Oregon zonnepanelen geplaatst op landbouwgrond.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten