Op landbouwgrond werken zonnepanelen veel beter dan in woestijnen, hebben wetenschappers ontdekt. Landbouwers kiezen meestal voor zones waar het niet te warm wordt en daar voelen ook zonnepanelen zich in hun sas.
De onderzoekers vatten hun studie samen in een sprekend beeld: als we minder dan 1 procent van alle landbouwgrond ter wereld vol zonnepalen zouden zetten, dan zou er genoeg elektriciteit zijn voor de hele planeet.
Dat komt omdat landbouwers actief zijn op plaatsen die ook bijzonder geschikt zijn voor zonnepanelen, zeggen de wetenschappers van de Oregon State University (VS) in het tijdschrift Scientific Reports.
Beter dan woestijnen
“Boeren blijken 8000 jaar geleden de beste plaatsen gevonden te hebben om zonne-energie op aarde te oogsten”, zegt auteur Chad Higgins.
Er wordt doorgaans aan landbouw gedaan op plaatsen waar voldoende zon is maar het toch niet te warm wordt. Dat is wat ook zonnepanelen verkiezen. “Zonnepanelen zijn kieskeurig”, zegt Higgins. “Hun efficiëntie daalt naarmate de panelen warmer worden.”
Woestijngebied is daarom minder geschikt voor zonnepanelen. “Zonnepanelen zijn net als mensen: ze zijn gelukkiger als het wat koeler is, er een briesje staat en het niet regent.”
Combineren
Voor de plaatsing van zonnepanelen op landbouwgrond hoeven geen gewassen te wijken, zeggen de onderzoekers. Landbouw en zonne-energie combineren bestaat al, agrivoltaics heet de techniek in het Engels.
“Onze resultaten geven aan dat er een enorm potentieel is voor de samenwerking van zonne-energie en landbouw om betrouwbare energie te leveren”, zegt Higgins, “Er is een oud gezegde dat landbouw van alles te veel kan produceren. Dat hebben we ook met elektriciteit vastgesteld.”
Voor hun studie maakten de onderzoekers onder meer gebruik van gegevens die Tesla heeft verzameld. De auto- en batterijbouwer heeft in Oregon zonnepanelen geplaatst op landbouwgrond.