Appels, thee en matiging goed voor een lang leven

Het consumeren van waren met veel flavonoïden zoals appels en thee beschermt tegen kanker en hartziekten, blijkt uit Australisch onderzoek. Dat geldt vooral voor rokers en zware drinkers.

Onderzoekers van de Edith Cowan University (ECU) in Australië analyseerden data uit een Deens onderzoek dat meer dan 50.000 mensen en hun dieet gedurende 23 jaar volgde. Ze constateerden dat mensen die gemiddelde tot hoge hoeveelheden flavonoïdenrijk voedsel consumeerden, een kleinere kans hadden te sterven aan kanker of hartziekten.

Flavonoïden komen voor in plantaardig voedsel en dranken op basis van planten.

Roken en alcohol

Hoofdonderzoeker Nicola Bondonno zegt dat de lagere sterftekans geldt voor iedereen die voedsel eet dat rijk is aan flavonoïden. Bij mensen die een hoog risico lopen op chronische ziekten als gevolg van roken of die meer dan twee glazen alcohol per dag dronken, bleek het effect echter het sterkst.

“Deze bevindingen zijn belangrijk omdat ze het potentieel van flavonoïdenrijk voedsel laten zien voor de bestrijding van kanker en hartziekten, vooral bij mensen die een hoog risico lopen op deze chronische ziekten”, zegt ze.

Lifestyleverandering

Flavonoïdenrijk voedsel biedt echter geen volledig tegenwicht tegen het verhoogde overlijdensrisico door roken en bovenmatige alcoholconsumptie. “Veruit het beste is om te stoppen met roken en alcoholgebruik te beperken”, zegt Bondonno.

“Zo’n verandering van lifestyle kan moeilijk zijn, dus aanmoedigen van flavonoïdenconsumptie kan een nieuwe manier zijn om toegenomen risico’s te beperken. Tegelijkertijd kan dan worden ingezet op het stoppen met roken en het matigen van alcoholgebruik.”

500 mg per dag

Deelnemers die ongeveer 500 milligram flavonoïden per dag binnenkregen, hadden het laagste risico op overlijden door kanker of hartproblemen.

“Het is belangrijk om verschillende soorten flavonoïden binnen te krijgen, uit verschillende soorten voedsel en dranken op basis van planten”, zegt Bondonno. “Dit is eenvoudig te bereiken via je dieet. Met een kop thee, een appel, een sinaasappel, 100 gram blauwe bessen en 100 gram broccoli, krijg je een brede waaier aan flavonoïden binnen van in totaal meer dan 500 milligram.

Ontstekingsremmend

Ze zegt dat het onderzoek een relatie laat zien tussen flavonoïdenconsumptie en een lager overlijdensrisico, maar welk beschermend effect de flavonoïden precies hebben, is uit het onderzoek niet duidelijk. Waarschijnlijk werken de flavonoïden op verschillende terreinen in het lichaam.

“Alcoholgebruik en roken bevorderen allebei ontstekingen en schade aan de bloedvaten, met een verhoogd risico op verschillende ziekten tot gevolg. Flavonoïden hebben ontstekingsremmende effecten en verbeteren de functie van de bloedvaten. Dat kan een verklaring zijn voor de relatie met een lager overlijdensrisico door hartziekten en kanker.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten