Europa heeft capaciteit om hele wereld van energie te voorzien

Europa heeft de capaciteit om met extra windmolens de hele wereld van energie te voorzien. Tot die opmerkelijke conclusie komen Britse en Deense onderzoekers.

Europa heeft de capaciteit om ruim 100 keer de hoeveelheid energie te produceren die het vandaag produceert via onshore-windparken. Dat blijkt uit analyses van de universiteiten van Sussex (Engeland) en Aarhus (Denemarken).

Ze namen alle geschikte locaties voor onshore-windenergie onder de loep en stelden vast dat er in theorie nog 11 miljoen extra turbines kunnen worden geïnstalleerd, goed voor een vermogen van 497 exajoule (EJ, 497 met achttien nullen).

Daarmee zou Europa tot 2050 de hele wereld van energie kunnen voorzien. De verwachte wereldwijde energievraag in 2050 is 430 EJ.

Enorm potentieel

De onderzoekers zeggen niet dat op alle geanalyseerde plaatsen windmolens moeten komen, wel dat er nog een enorm potentieel is in Europa.

“De studie is geen blauwdruk voor ontwikkeling maar een leidraad voor beleidsmakers die aangeeft hoeveel meer kan worden gedaan en waar de beste kansen liggen”, zegt Benjamin Sovacool, hoogleraar energiebeleid aan de Universiteit van Sussex.

De studie geeft aan dat “dat Europese ambities voor een 100 procent hernieuwbaar energienet technologisch binnen ons bereik liggen.”

Goedkoopste volwassen bron

“Critici zullen ongetwijfeld zeggen dat het van nature intermitterende aanbod van wind onshore-windenergie ongeschikt maakt om aan de wereldwijde vraag te voldoen”, zegt Peter Enevoldsen van het Centrum voor Energietechnologie van de Universiteit van Aarhus.

“Maar zelfs zonder rekening te houden met ontwikkelingen in de windturbinetechnologie in de komende decennia, is onshore-windenergie de goedkoopste volwassen bron van hernieuwbare energie. Het gebruik van de verschillende windregio’s in Europa is de sleutel om te voldoen aan de vraag naar een 100 procent hernieuwbaar en CO2-vrij energiesysteem.”

Het grootste potentieel voor extra windturbines zien de onderzoekers in Turkije, Rusland en Noorwegen. Maar ook grote delen van West-Europa komen in aanmerking omdat ze vlak zijn en er voldoende wind waait.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten