Grootste elektrische ferry heeft eerste overtocht gemaakt

De grootste volledig elektrische veerboot ter wereld heeft de eerste commerciële overtocht erop zitten. De ferry vaart tussen de havens van de eilanden Søby en Fynshav in Denemarken, een tocht van ruim twintig kilometer. 

E-ferry Ellen heeft een capaciteit van dertig voertuigen en tweehonderd passagiers en maakt gebruik van een speciaal ontwikkelde lithium-ion batterij van het Zwitserse bedrijf Leclanché. De veerboot heeft hiermee een capaciteit van 4,3 megawattuur, wat de ceo van Leclanché, Anil Srivastava, “een mijlpaal in de commerciële scheepsaandrijving”, noemt.

2000 ton minder CO2

Nu de succesvolle maidentocht achter de rug is, zal de ferry naar verwachting binnen enkele weken volledig operationeel zijn. 

“Binnen het jaar zal deze veerboot 2000 ton CO2, 42 ton stikstof en 1,4 ton zwaveldioxide minder hebben uitgestoten in de atmosfeer”, zegt Srivastava. “Dit project laat zien dat we aandrijving met fossiele brandstoffen kunnen vervangen door schone energie. Op die manier dragen we bij aan de strijd tegen de opwarming van de aarde en de vervuiling”, zegt hij.  

E-ferry is onderdeel van het Deense Natura project dat milieuvriendelijk transport voor lokale bewoners wil ontwikkelen.  De ontwikkeling van de elektrische veerboot kwam mede tot stand met de steun van de Europese Unie via het Horizon 2020 Innovatie Programma.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten