Graphic novel: een introductie

Het verbaast me keer op keer, dat een pak mensen die een passie hebben voor literatuur of film, strips of graphic novels aan zich voorbij laat gaan. Er bestaat nochtans een bijzonder aanbod aan Negende Kunst, die taal en beeld verrijkt.

Een poging tot een top-20 van Graphic Novels die sommige lezers/kijkers misschien op andere ideeën kan brengen:

1. Alpha / Beta van Jens Harder

Indrukwekkende graphic novel die letterlijk begint met een (big) bang en waarin verwijzingen naar populaire cultuur, kunst, wetenschap,… de evolutie van de wereld en de mens portretteren. Onbegrijpelijk, maar niet uitgebracht in het Nederlands.

2. Le photographe van Guibert…

Fascinerend verhaal over idealisten (AZG) die door Afghanistan trekken. Deze meeslepende graphic novel wisselt de tekeningen af met echte foto’s.

3. Asterios Polyp van David Mazzucchelli

Kleurrijk portret van een man – er is een switch tussen zijn heden en verleden – waarin grote thema’s (liefde, zingeving én architectuur) op bijzonder inzichtelijke manier tot ontwikkeling komen.  

4. Epileptic – David B.

Ontroerende, expressief getekende, rollercoaster van een striptekenaar die door Europese recensenten bij de absolute top gerekend wordt. In zijn autobiografische verhaal beschrijft David B. het opgroeien met zijn epileptische broer.

 5. Le rapport de Brodeck – Manu Larcenet

Gepubliceerd in twee prachtig geïllustreerde delen. Het is een adaptatie van het beroemd geworden boek van Philippe Claudel. In sombere tinten (zwart-wit) komt deze kroniek van de verschrikkingen van WOII (al zijn er zeer weinig letterlijke verwijzingen), helemaal tot zijn recht. Een ongenadige stomp in de buik.

6. Blast – Manu Larcenet

En… nog eens de fenomenale Larcenet! Oorspronkelijk uitgebracht in vier delen. Ik ben echter in het bezit van de mooie integrale versie, niet alleen omdat ik dat overzichtelijk vind, maar ook omdat er vaak een prijzig etiket plakt op graphic novels…

Aangrijpend verhaal van Polza, een enorm dikke man, dat begint met een heftig visioen dat hij krijgt na de dood van zijn vader. Een ‘blast’ zoals hij zelf aangeeft. Zijn zwervend bestaan kent vooral veel laagtes. Gezien het trieste karakter van het verhaal denk ik niet dat iedere ‘goednieuws-lezer’ dit zal weten te pruimen.

 7. Les ignorants – Etienne Davodeau

Een bijzondere kruisbestuiving. Zowel wijnliefhebbers als stripliefhebbers komen aan hun trekken. De onwetendheid van Davodeau slaat op zijn geringe kennis van de wijnbouw. De andere, echte persoon is Richard Leroy, wijnbouwer die zich op zijn beurt verdiept in de strip. Het experiment beslaat een jaar.

 8. Blankets – Craig Thompson

Een graphic novel die waarschijnlijk weinig introductie nodig heeft. Deze turf (bijna 600 pagina’s!) werd een echte hit. Het is een toegankelijk, autobiografisch verhaal waarin de schrijver/tekenaar loskomt van zijn streng-religieuze afkomst en waarin een ontroerend liefdesverhaal centraal staat.

 9. Cages – Dave McKean

Ronkende naam uit de stripwereld; bekend voor zijn samenwerking met Neil Gaiman (Sandman…). Alvast een pak minder toegankelijk dan de nummer 8. Complexe personages, expressieve tekeningen, foto’s, digitale technieken en kunstige schilderijen wisselen elkaar af in dit bevreemdende meesterwerk.

10. Berlin – Jason Lutes

Historische GN in drie delen waar Jason Lutes, in een bijzonder nauwgezette stijl, de Weimar Republiek beschrijft. Top!

11. Qautre-vingt-huit – Moebius

Deze Franse striptekenaar (Jean Giraud) heeft een groot oeuvre achter gelaten (Blueberry, Arzach, De Incal, De Wereld van Edena,…). Ik heb geopteerd voor een atypisch, werk. Het bestaat enkel en alleen uit abstracte, futuristisch aandoende objecten; getekend of geschilderd.

12. Le début de la fin – Marc-Antoine Mathieu

Strip die deel uitmaakt van de serie ‘ Julius Corentin Acquefacques, prisonnier des rêves’ (en Kafkaiaans is het zeker). Het kan niet anders of de Fransen hebben de meest interessante striptekenaars per m². Mathieu is zelfs een buitenbeentje in het genre. Hij experimenteert bijzonder graag met het medium. Zo is er bijvoorbeeld een kadertje uitgeknipt (ik denk in een andere deel van deze reeks) waardoor een deeltje van het verhaal op twee bladzijden overlapt. Zijn strips zitten vol van dit soort spitsvondigheden. Surreëel en vaak grappig.

13. The Arrival – Shaun Tan

Tekstloze graphic novel die, in tegenstelling tot veel andere vermelde GN, in vijf minuten te lezen is. Toch is het zonde om dat te doen, want de surreële beelden annex verhaal zijn subliem. Laat u vooral niet misleiden door de bizarre creaturen die dit boek bevolken. Het is een vrij toegankelijk en universeel verhaal over de ervaringen van een immigrant waarbij isolatie één van de elementen is. Werkelijk betoverend.

14. Lorenzo Matotti – Guirlanda

Psychedelisch verhaal die evolueert naar een zoektocht met Grieks mythologische elementen… in ieder geval, een GN met een hoog verbeeldingsgehalte. Fascinerende trip.

15. Signal to Noise – Dave McKean en Neil Gaiman

Deze heren werden al gelinkt aan elkaar (zie nummer 9). De grafische ingrediënten zijn ook hier van de partij. Het scenario is echter een stuk duidelijker van opzet.

Een cineast werkt aan een film over de apocalyps maar is zelf stervende.

16. Safari Honeymoon – Jesse Jacobs

Maf verhaal vol vreemde beestjes. Een pas getrouwd koppel gaat op safari en wordt geconfronteerd met de gevaren van de jungle. Het is een mijmering op onze ongezonde omgang met de natuur, maar het lijkt me toch vooral, dat de auteur een goede reden gevonden heeft om zijn verbeelding de vrije loop te laten. Absolutely funny.

17. Het Amusement – Brecht Evens

Aha, dan toch een Vlaming tussen al dat internationale geweld. Ondanks het feit dat zijn tekeningen soms ‘overdadig’ zijn, is de uitkomst heel fraai. Evens verwerkt zijn depressies en psychoses in het uitgaansleven waar zijn innerlijke demonen naar boven komen.

18. De comeback van de sanseveria – Zaza

Laat ons nog even de chauvinistische toer opgaan met de onnavolgbare Zaza. Ook al is dit een cartoonist, met zijn grappig becommentarieerde gravures heeft hij een bijzonder leuke niche gevonden. Wie zijn leuke exploten niet volgt in de Knack, kan al kiezen uit drie delen ‘Zaza Gravures’.

19. The Far Side – Gary Larson

Nog een cartoonist. Ook al is hij er al een hele tijd uit, hij blijft voor mij de grappigste cartoonist. Hij gebruikt heel vaak dieren om mensen te ‘schetsen’.

20. Maus – Art Spiegelman

De eerste Graphic Novel die een speciale Pullitzer Prize ontving. No further comment.

P.S. Deze selectie is natuurlijk incompleet. Waar is Persepolis van Marjane Satrapi vragen sommigen zich wellicht af? Die had de lijst evenzeer kunnen opsmukken. Alsook: Daytripper, Here (Richard McGuire), Lupus en aâma (Frederik Peeters) Ibicus (Rabaté),…

Keuze genoeg. Veel plezier in de ‘grafische-roman-zoektocht’.

C. Sander

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Eén reactie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten