Zware hagelstormen beter te voorspellen dankzij gezichtsherkenning

Zware hagelstormen worden beter te voorspellen dankzij de technologie die ook gezichten herkent. Vandaag zijn hagelstormen zeer moeilijk te voorspellen.

Wetenschappers van het National Center for Atmospheric Research (NCAR) in de VS lieten de machine learning-technologie die gezichten herkent, los op beelden van hagelstormen. De computer slaagde erin de ernst van de hagelbuien te herkennen en te voorspellen hoe groot de hagelstenen zouden zijn. 

In een volgende fase gaat het NCAR tests doen met echte stormwaarnemingen met de bedoeling deze techniek te gaan toepassen.

Zeer moeilijk te voorspellen

Hagelstormen zijn zeer moeilijk te voorspellen. Om te weten of een storm hagel zal produceren en hoe groot de stenen zullen zijn, moet men de volledige structuur van de storm kunnen zien. 

De huidige voorspellingstechnieken zijn daarvoor te beperkt. Ze bekijken enkel een deeltje van de storm.

Een artificieel neuraal netwerk slaagt er wel in grote hoeveelheden gegevens te verwerken en patronen te zoeken. Het leert zichzelf welke elementen in de storm cruciaal zijn om de hagel nauwkeurig te voorspellen.

Hagelstorm van 2014

Hagelstormen kunnen zware schade aanrichten, onder meer in de landbouw.

Vijf jaar geleden vielen meerdere gewonden toen een zware hagelstorm over België trok. De hagelstenen waren soms zo groot als tennisballen.

De resultaten van de test verschenen in het tijdschrift van de American Meteorological Society.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Eén reactie

  1. Europa kan Brazilie helpen met de bosbranden. Ik begrijp wat de president zegt, dat ze ook welvarend willen zijn. Wij hebben hier een potje van gemaakt. Het amazonegebied is belangrijk als longen van de aarde. Als ik daar zou wonen, ga ik lucht en zoet water verkopen voor een goed prijs.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten