Eik in universiteitsbos tweet over klimaatverandering

Een rode eik in het Harvard-bos van de gelijknamige prestigieuze Amerikaanse universiteit tweet sinds een maand over de klimaatverandering. De Witness Tree is uitgerust met sensoren en camera’s en stuurde onder meer al een klacht over de extreme hitte.

De Harvard Forest Witness Tree is uitgerust met sensoren en camera’s en geprogrammeerd om als @awitnesstree tweets met vooraf geschreven stukjes tekst aan elkaar kan rijgen.

Vanuit het hart van het Harvard-bos deelt de honderd jaar oude eik inzichten over zijn toestand en die van zijn bos.

Klimaatverandering

“We hebben de boom uitgerust met een stem en hebben bewust voor een aanspreking in de eerste persoon gekozen om aan te sluiten bij een breed publiek”, zegt programmaleider Tim Rademacher. “Maar het allerbelangrijkste is dat onze Witness Tree ons objectieve, gegevensgestuurde informatie over klimaatverandering zal verschaffen. Wij beslissen niet wat er wordt geplaatst, dat doet de boom zelf.”

Met de steun van de National Science Foundation werd de boom uitgerust met apparatuur die zijn groei volgt en de opname van water, voeding- en andere stoffen uit de grond en de lucht.

De wetenschappers zijn onder meer benieuwd naar de manier waarop het voedseltransportsysteem in de boom werkt, hoe en waar die CO2 opslaat, hoe dit broeikasgas uit de lucht wordt opgevangen en wat de invloed van hitte en andere weersomstandigheden op dit alles is.

Takken en jaarringen

De boom heeft al info getweet over de groei van zijn takken en stam en over de “abnormaliteit” van de hitte einde juli.

Over de recente groei van zijn jaarringen gaf de boom nog mee dat die recent donkerder zijn dan in zijn beginjaren, omwille van de opslag van CO2 uit de atmosfeer. Een dankbare volger reageerde op deze tweet met: “Dankjewel om die CO2 op te nemen, WT! Wij zijn je iets verschuldigd.”

Ook het Europese platform TreeWatch.net heeft een water- en koolstofmonitoringsproject waarbij het bomen heeft uitgerust met digitale apparatuur en deze twitteren over hun toestand en de veranderingen na verloop van tijd.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten