Nieuwe vetarme boter bestaat bijna volledig uit water

Het ziet eruit, voelt en smaakt als boter maar bestaat bijna volledig uit water. Wetenschappers zijn erin geslaagd een nieuwe caloriearme boter te ontwikkelen.

Voedingswetenschappers van de Cornell-universiteit (VS) hebben een procedé ontwikkeld waarmee ze een grote hoeveelheid water kunnen mengen met minuscule druppels plantaardige olie en melkvet. Water en vet vallen normaal gezien moeilijk te mengen.

Een lepel boter die het resultaat is van dit procedé, bevat 2,8 gram vet en 25,2 calorieën. Bij gewone boter is dat 11 gram vet en bijna 100 calorieën. De nieuwe boter bevat dus maar een kwart van de calorieën van gewone boter, zonder dat daarvoor kunstmatige stabilisatoren nodig zijn.

80 procent water

Gewone boter bestaat voor 84 procent uit vet en voor ongeveer 16 procent uit water. Het nieuwe procedé keert dat volledig om.

“Met 80 procent water in 20 procent olie creëren we iets dat de consistentie, het mondgevoel en de romigheid van boter heeft”, zegt hoofdauteur Alireza Abbaspourrad.

Het nieuwe procedé maakt gebruik van de high internal phase emulsion-technologie (HIPE). “We blijven water aan de olie toevoegen, totdat de uiteindelijke samenstelling 80 procent water en 20 procent olie is.”

Volgens de voedingswetenschappers kan de nieuwe boter een rol spelen bij de groeiende vraag naar vetarme etenswaren.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten