Erfgoed en duurzaamheid kunnen hand in hand gaan

Op 8 september kan je over heel Vlaanderen deelnemen aan Open Monumentendag. Open Monumentendag in Leuven staat dit jaar in het teken van duurzaamheid en klimaat. Zestien monumenten, een wandeling en een fietstocht tonen aan dat erfgoed en duurzaamheid hand in hand gaan en elkaar zelfs versterken. Het stadsbestuur wil zo aantonen dat het Leuvens erfgoed niet alleen eeuwenoud en springlevend is, maar ook duurzaam en gericht op de toekomst.

Duurzaamheid en klimaat
De keuze voor het thema ‘duurzaamheid en klimaat’ is zeer bewust. Het klimaat is onmiskenbaar een van de grote thema’s van onze tijd. De stad Leuven wil hierin toonaangevend zijn en spreekt de duidelijke ambitie uit om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. “Te vaak wordt nog gedacht dat het behoud van de vele Leuvense erfgoedpanden die klimaatneutraliteit in de weg zal staan. Niets is minder waar. Erfgoed en duurzaamheid gaan wel degelijk hand in hand, meer nog: een goed erfgoedbeleid is intrinsiek duurzaam en draagt in grote mate bij aan een betere samenleving, op verschillende vlakken,” aldus schepen Devlies, bevoegd voor onroerend erfgoed.

16 monumenten, een wandeling en een fietstocht
Zestien sites zetten op 8 september hun deuren open: het Stadhuis, de Universiteitshal, de Kruidtuin, het klooster van de Zusters van Liefde, het voormalig klooster van de Broeders van Liefde, de Sint-Jacobskerk, de Hoorn, BAC-atelier, Agora, HAL 5, Abdij van Park met de Norbertuspoort, het kasteel van Arenberg met de watermolen en ijskelder en de ijskelder in de Brusselsestraat. Daarnaast begeleidt het Leuvens Historisch Genootschap een fietstocht langs de Leuvense wind- en watermolens en een wandeling op en rond het Sint-Jacobsplein. Toegang tot deze monumenten en deelname aan de wandeling en fietstocht zijn gratis.

In de Abdij van Park, één van Leuvens’ meest waardevolle en unieke sites, komen verschillende facetten van duurzaamheid samen. Voor David Dessers, schepen van klimaat en duurzaamheid, is dit een goed voorbeeld van hoe ook erfgoed bijdraagt aan de ambitie om klimaatneutraal te worden: “Bij de renovatie van  de abdijgebouwen drijven we de energieprestaties op met behoud van het authentieke karakter. Bovendien verwarmen en koelen we de abdij met water uit de site. De stadslandbouw op de abdijdomeinen draagt dan weer bij aan de korte voedselketen. Daarnaast is het ook een heerlijke groene oase dichtbij de stad, waardevolle natuur die we nodig hebben om ons te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering.”

Laureaat Onroerenderfgoedprijs 2019
De Norbertuspoort, één van deze duurzaam gerenoveerde en herbestemde locaties in de Abdij van Park is genomineerd voor de Vlaamse Onroerenderfgoedprijs 2019. In deze voormalige graanopslagplaats bevindt zich vandaag de Library of Voices, een project van de Alamire Foundation, dat  de muziek uit de Lage Landen van de middeleeuwen tot 1800 bestudeert. Het gebouw werd omgetoverd tot hedendaags onderzoekscentrum met respect voor de historische context en de erfgoedwaarde. Authenticiteit en duurzaamheid in materialen stonden voorop, zowel bij het creëren van extra ruimte als bij de energetische opwaardering. Het publiek kan nog tot en met Open Monumentendag stemmen voor de Norbertuspoort via www.onroerenderfgoedprijs.be/de-publieksprijs-2019. Breng dus zeker een bezoek en laat je overtuigen!

Meer informatie, het volledige programma en een link naar de inschrijvingen kan je vinden op www.leuven.be/openmonumentendag

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten