Stad Gent is de ‘Eerlijkste Stad van Vlaanderen’

Deze week werden de eerste resultaten gepresenteerd van de Fair-O-Meter, een instrument om het gemeentelijk engagement op vlak van eerlijke en duurzame handel te meten. Twaalf FairTradeGemeenten werden gelauwerd. De Stad Gent kreeg daarbij de hoogste titel als ‘De Eerlijkste van Vlaanderen’.

‘De Eerlijkste van Vlaanderen’

Om de titel van FairTradeGemeente te behalen, moeten steden en gemeenten aantonen dat ze hun aankoopbeleid inzetten voor een meer rechtvaardige en duurzame wereld.

De Stad Gent bewees dat door onder meer te investeren in eerlijke werkkledij voor het stadspersoneel en door de aankoop van eerlijke koffie. Het Gentse stadspersoneel drinkt jaarlijks meer dan 3 miljoen kopjes eerlijke koffie (cijfer gebaseerd op de Impactmeter van Fairtrade Belgium). De boeren die deze koffie produceren, krijgen hiervoor een gegarandeerde Fairtrade-minimumprijs en een Fairtrade Premie van meer dan 11.000 euro.

Naast een eerlijk aankoopbeleid maakt de Stad Gent ook werk van een lokale voedselstrategie met heel veel aandacht voor duurzaamheid en fairtrade, informeert de Stad de Gentenaars waarom eerlijke handel belangrijk is en waar ze die eerlijke producten kunnen vinden. Daarnaast worden events georganiseerd zoals het Fair Fashion Fest en ondersteunt de Stad actief het middenveld dat zich inzet voor eerlijke handel. Al deze inspanningen bezorgen Gent nu de titel van ‘Eerlijkste van Vlaanderen’.

‘Gent heeft een jarenlange traditie om in te zetten op eerlijke handel. Onze stad was 15 jaar geleden de eerste Fairtradegemeente en sinds vorig jaar mogen we ons de Europese hoofdstad van de Eerlijke handel noemen. Ik ben fier dat we nu ook de Eerlijkste van Vlaanderen zijn. Als stad gaan we hier blijven op inzetten.’Mathias De Clercq, burgemeester

‘Eerlijke handel is voor Stad Gent heel belangrijk. Samen met talrijke Gentenaars en organisaties zetten we hier dagelijks op in. Met de Fair-O-meter hebben we er nu een belangrijke tool bij om nog meer kennis en goede praktijken te delen en dit in de vorm van een eerlijke competitie. Een competitie met alleen maar winnaars.’Tine Heyse, schepen van Noord-Zuid

Gent Fair Trade

De Stad Gent ondersteunt de werking van Gent Fair Trade en werkt sinds 2014 samen met Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum aan de dynamiek en het succes van de vrijwilligersgroep. Als eerste FairTradeGemeente in Vlaanderen 15 jaar geleden, blijft de Stad Gent inzetten op eerlijke handel.

Hou zeker de communicatiekanalen van de Stad Gent en Gent Fair Trade in de gaten want begin oktober vindt de Week van de Fair Trade plaats, en dan bruist het in Gent opnieuw van de eerlijke activiteiten.

Fair-O-Meter

Begin 2019 werd de Fair-O-Meter – een jaarlijkse enquête waarin gemeenten aangeven welke inspanningen er het afgelopen jaar werden gedaan voor eerlijke handel – voor de eerste keer ingevuld. Het is een verderzetting van de FairTradeGemeenten-campagne die 15 jaar geleden van start ging om het aanbod van eerlijke, duurzame producten in Vlaamse steden en gemeenten te verhogen en mensen warm te maken voor het verhaal achter eerlijke handel.

De resultaten zijn beschikbaar op de website www.fairometer.be, samen met tips om in de toekomst nog eerlijker te worden.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten