Veelbelovende stap in onderzoek naar behandeling progressieve MS

Onderzoekers van UHasselt en Universiteit Maastricht zijn er binnen experimentele proefdiermodellen voor MS voor het eerst in geslaagd om de aanmaak van de stof myeline, die door de ziekte wordt afgebroken, terug te stimuleren. “Deze onderzoeksresultaten kunnen een belangrijke stap zijn in de zoektocht naar een behandeling voor progressieve MS”, zeggen onderzoekers prof. dr. Tim Vanmierlo en dr. Lize Piccart, die dankzij een innovatiemandaat van VLAIO dit onderzoek nu verderzetten met het biotech-bedrijf Rewind Therapeutics.

“Multiple Sclerose is een chronische inflammatoire aandoening die het centrale zenuwstelsel aantast”, zegt prof. dr. Tim Vanmierlo. “Het eigen afweersysteem valt de beschermende isolatielaag rond zenuwcellen – het myeline – aan, waardoor de zenuwen kunnen afsterven.” Tijdens de eerste, inflammatoire fase bij MS krijgt de patiënt te maken met een ziekteverloop van opflakkeringen en herstelfasen. Na 10 tot 15 jaar volgt dan meestal de chronische fase waarbij er geen herstel meer optreedt, de zogenaamde progessieve MS. “In deze progressieve fase wordt het beschermende myeline in de hersenen onvoldoende hersteld, waardoor de patiënt motorische en cognitieve problemen krijgt”, zegt dr. Lize Piccart.

Voor die eerste fase bestaan nu al verschillende medicijnen die de ziekte afremmen, maar op dit moment is er nog geen behandeling die de aanmaak van nieuw myeline tijdens de progressieve fase van MS stimuleert.

Belangrijke stap in onderzoek naar potentieel medicijn

“Voor het eerst zijn we er nu in geslaagd om dat herstel van myeline dus te stimuleren in proefdiermodellen van MS”, zegt Tim Vanmierlo. “Dit doen we door de werking van specifieke enzymes te onderdrukken, die bepalend zijn voor de verminderde aanmaak van myeline.” Onderzoek aan de universiteit van Maastricht door Prof. dr. Jos Prickaerts toonde eerder al aan dat deze enzymes betrokken zijn bij cognitieproblemen bij de ziekte van Alzheimer.

Deze resultaten kunnen een belangrijke stap betekenen voor een medicijn dat myeline herstelt bij progressieve MS. “Natuurlijk is er nog veel onderzoek nodig, maar je moet dit bekijken als een grote puzzel. Wij zijn er nu in geslaagd om een belangrijk deel van de puzzel voor herstel tegen progressieve MS te laten passen. Nu is het nog zoeken naar die ontbrekende puzzelstukken te vertalen in een toepassing voor de patiënten te ontwikkelen”, aldus Lize Piccart.

Innovatiemandaat stimuleert

En voor die zoektocht naar de laatste puzzelstukken gaat Lize Piccart nu samenwerken met het biotech-bedrijf Rewind Therapeutics. Een jong bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van therapieën voor ziektes waarbij de myeline-laag in de hersenen wordt aangetast. “Voor deze samenwerking kunnen we rekenen op een innovatiemandaat van VLAIO”, zegt Lize. Dit is een beurs van de Vlaamse overheid die de brug tussen fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en de bedrijfswereld wil verkleinen. “Hopelijk kan dit betekenen dat de stappen die wij gezet hebben op celniveau in het lab ooit het leven van vele MS-patiënten kan veranderen”, zegt Lize.

“BIOMED is heel blij met deze steun van VLAIO, hierdoor kunnen we nu verdere belangrijke stappen zetten in het doorontwikkelen van een nieuw potentieel medicament voor MS”, zegt Niels Hellings, directeur van BIOMED. “We kijken dan ook erg uit naar de samenwerking met Rewind Therapeutics, één van de belangrijke nieuwe spelers in de Vlaamse biotech sector.”

Ook bij Rewind Therapeutics zijn ze verheugd over deze samenwerking. “Als bedrijf dat zich toelegt op het ontwikkelen van molecules die de nieuwe aanmaak van myeline stimuleren, zien we veel potentieel in dit onderzoek samen met het team van BIOMED”, zegt Ian J. Reynolds, CEO van Rewind Therapeutics. “Als we MS ooit willen verslaan, dan is het afremmen van het cognitieve en motorische vermogensverlies de volgende grote stap die we moeten nemen. Dit onderzoek kan mogelijks leiden tot nieuwe inzichten om deze horde te overwinnen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten