Museum MSK helpt anderstaligen Nederlands leren via kunst

Het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) lanceert een set gesprekskaarten en rondleidingen voor anderstalige nieuwkomers. Kunst wordt zo een hefboom om aan taaltraining te doen. Bezoekers met een niet-Nederlandstalige achtergrond maken op die manier ook meteen kennis met de museumcollectie.

Kunst en taal

Naar een museum trekken om Nederlands te oefenen? Dat is vandaag helemaal niet zo’n gek idee. Het MSK heeft als eerste museum in Vlaanderen ‘In dialoog’-gesprekskaarten voor anderstaligen ontwikkeld die deelnemers uitnodigen om te praten over wat ze zien, voelen of denken bij een kunstwerk.

Gebaseerd op Visual Thinking Strategies – een pedagogische methodiek om naar kunst te kijken –  is ‘In dialoog’ een hulpmiddel om levendige gesprekken op gang te brengen. Het concept is eenvoudig: kijk naar het kunstwerk, laat je inspireren door de voorbeeldvragen en ga met elkaar in gesprek, in het Nederlands. Al pratend over universele onderwerpen zoals liefde, muziek, feest, seizoenen,… leren groepsleden elkaar en elkaars cultuur kennen en meteen ook het museum en zijn rijke kunstcollectie.

Met ‘In dialoog’ krijgt Gent er een nieuwe oefenplek voor de Nederlandse taal bij. Voor het MSK is het initiatief ook een antwoord op een bewuste denkoefening. Hoe kunnen wij als kunstmuseum een maatschappelijke meerwaarde betekenen in onze samenleving? Wat is de rol van kunst in de samenleving, en hoe kunnen wij onze collectie zo toegankelijk mogelijk maken?

Rondleiding over volksgeloof

Naast de dialoogkaarten, waarmee je op zelfstandige basis het museum kan bezoeken, ontwikkelde het MSK ook een rondleiding op maat van anderstalige nieuwkomers. Volksgeloof en volksgebruiken vormen de rode draad. Heel wat anderstalige nieuwkomers hebben een achtergrond waar religie en/of zingeving een rol speelt. Hoewel België behoorlijk geseculariseerd is, heeft ons land een eeuwenoude religieuze traditie. De gids van de rondleiding gaat interactief en laagdrempelig met de anderstalige nieuwkomers op zoek naar gelijkenissen en verschillen in de godsdienstbeleving.

Doelgroep

‘In dialoog’ richt zich tot bezoekers met minstens een basisniveau Nederlands, die in hun vrije tijd of via een educatieve uitstap in schoolverband Nederlands willen oefenen. Het doel is het spreekniveau te onderhouden of te verbeteren. Daarnaast hoopt het museum bij de deelnemers een interesse voor kunst op te wekken. Voor een deel van hen wordt het immers een eerste kennismaking met een museum voor schone kunsten. Het MSK mikt op NT2-klassen en organisaties voor anderstaligen.

‘Met ‘In dialoog’ krijgt Gent er een nieuwe oefenplek voor het Nederlands bij en zet het museum verder in op zijn missie om een open museum te zijn en een levendige ontmoetingsplaats voor iedereen.’ – Sami Souguir, schepen van Cultuur

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten