Klimaat en milieu krijgen centrale plek in nieuwe EU-commissie

Milieuorganisaties en klimaatactivisten reageren positief op het voorstel van de nieuwe Europese commissie door Ursula von der Leyen. De organisatie van de commissie toont Klimaat en Milieu eindelijk een centrale plek krijgen, klinkt het,

Bij de voorstelling van haar nieuwe commissie benadrukte de nieuwe commissievoorzitter von der Leyen meermaals het belang van klimaat en milieu als centrale thema’s. Die bezorgheid wordt weerspiegeld in de aanstelling van Frans Timmermans als uitvoerend vice-voorzitter. Hij wordt niet alleen commissaris voor Klimaatbeleid, maar ook uitvoerend vice-voorzitter die de uitvoering van de Europese Green New Deal moet overzien in andere beleidsdomijnen.

Sterke positie

“De aankondiging van vandaag toont duidelijk dat Von der Leyen de begrijpt dat er meer klimaatactie nodig is”, zegt Wendel Trio van CAN Europe in een reactie. “Meer macht geven aan de commissaris voor Klimaat, die ook andere portfolio’s onder zich krijgt, is een echte kans om het klimaatbeleid op te schroeven in alle sectoren van de economie: niet enkel energie, maar onder meer ook transport, industrie, landbouw en gezondheid.

Ook het Wereldnatuurfonds is positief. “De structuur die de nieuwe voorzitter von der Leyen heeft voorgesteld, toont aan dat ze haar beloftes rond klimaat en milieu houdt, door de hoogste aandacht te geven aan de uitvoering van de European Green Deal,” zegt Ester Asin, van het Wereldnatuurfonds (WWF). “Frans Timmermans zal in een sterke positie staan om het klimaatbeleid en de milieubescherming te stroomlijnen binnen alle andere relevante sectoren.”

One in, one out

Toch blijven de organisaties waakzaam. Met name het voorstel ‘One in, one out’ om het totale aantal Europese wetten te beperken, brengt risico’s met zich mee. “Het totaalbeeld oogt goed, maar het venijn zit hem natuurlijk in de details”, zegt Asin. “Dat voorstel dreigt een afkoelend effect te hebben op de initiatieven die nodig zijn binnen de European Green Deal.”

Ook Greenpeace houdt en slag om de arm en wijst er op dat de plannen van von der Leyen nog niet ambitieus genoeg zijn. “Von der Leyen zet haar commissie in de schijnwerpers als een ‘green dream team’, maar het is haar plan dat er echt toe doet”, zegt Magda Stoczkiewicz van Greenpeace EU. “Tot nog toe komen de klimaat- en milieuplannen van de nieuwe commissie nog niet overeen met wat de wetenschap vraagt. Willen we de klimaatcrisis en de ecologische implosie vermijden – en dat op een eerlijke manier – dan moeten we alle sectoren van de Europese economie hervormen.”

Greenpeace wijst er onder meer op dat de Europese belofte om de uitstoot te halveren tegen 2030 volgens de wetenschap onvoldoende is om de klimaatverandering te beperken tot 1,5 graden Celsius.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten