Opleidingsproject Bangladesh creëert groene banen en rooskleuriger toekomst

Met een project in Bangladesh wil de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) aantonen dat juist beleid kan leiden tot groenere economie en de verbetering van de levensstandaard van mensen. Het project kan voor ILO als voorbeeld dienen op de Klimaatactietop op 23 september in de hoofdkantoren van de Verenigde Naties in New York. Ook de sociale en economische consequenties van de shift naar een meer duurzame economie worden daar behandeld.

Toen Fatema Akhter tien jaar was, verliet haar vader het gezin om met een andere vrouw te trouwen. Als alleenstaande kon Fatema’s moeder niet langer zorgen voor haar dochter die een handicap heeft. Fatema moest van school af en trok in bij een tante.

Toen ze vijftien jaar was, leerde ze werken met een naaimachine maar vanwege haar handicap kostte het haar veel tijd om een volledige outfit te voltooien. Met naaien verdiende ze omgerekend tussen 10 en 15 euro per maand.

Groene baan

Fatema’s belangstelling werd gewekt toen ze over een project van de Access Bangladesh Foundation hoorde dat slechts een kleine investering vergde en haalbaar was met haar handicap.

De opleiding viel onder het programma Bangladesh Skills for Employment and Productivity Project (B-SEP), een initiatief van de overheid van Bangladesh, gesponsord door Canada en geïmplementeerd door de ILO. Het doel van het project is om lokale partners te helpen bij de creatie van groene banen via opleidings- en ondernemerschapsprogramma’s. Speciale aandacht gaat uit naar minderheden, mensen met handicaps en mensen die in armoede leven.

Groene banen zijn belangrijk voor Bangladesh omdat het laaggelegen land bijzonder kwetsbaar is voor klimaatswijzigingen. Momenteel staat Bangladesh op de 173e plaats van 180 landen in de milieuprestatie-index, ontwikkeld door de universiteiten van Yale en Columbia, die de milieuprestaties van het nationale beleid van die landen beoordeelt.

Champignons

Het project biedt opleidingen in zes domeinen: de kweek van champignons, waarvoor Fatema intekende, ecotoerisme, organische landbouw, de productie van organische meststoffen, afvalbeheer en recyclage.

Het programma heeft op dit moment al 580 mensen bereikt, de helft van hen zijn vrouwen.

Fatema heeft er haar opleiding van drie maanden opzitten en leerde naast het kweken van champignons ook vaardigheden om een eigen bedrijfje op te zetten. Bovendien hing er aan het voltooien van de cursus ook een startbedrag van 177 dollar vast (160 euro) waarmee ze haar eerste productie kon verwezenlijken. Een lokale partner koopt de champignons op en verkoopt ze verder op de markten in Dhaka.

Evenwicht tussen welzijn en welvaart

Vandaag is Fatema twintig jaar. Ze naait nog steeds kleding maar samen met haar bijberoep als champignonkweekster heeft ze een maandelijks inkomen van 74 euro, bijna vijf keer meer dan vroeger.

“De ILO ondersteunt de regering van Bangladesh al meer dan tien jaar om het opleidingsniveau van het land te versterken en groene vaardigheden en zakelijke kansen te helpen bevorderen”, zegt Tuomo Poutiainen, programmadirecteur van ILO in Bangladesh. “Fatema’s verhaal is een geweldig voorbeeld van hoe verschillende spelers kunnen samenkomen en duurzaam evenwicht creëren tussen het welzijn van gewone mensen, de welvaart van een natie en de toekomst van onze planeet.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten