Maatregelen tegen klimaatimpact betalen zichzelf tot tien keer terug

Maatregelen tegen de impact van de klimaatverandering betalen zichzelf twee tot tien keer terug, stelt een rapport door de Global Commission on Adaptation, waar onder meer Bil Gates en voormalig VN-baas Ban Ki-moon in zetelen. Wereldwijd kunnen zo duizenden miljarden dollars bespaard worden tegen 2030. 

Tot nog toe ging de aandacht in de strijd tegen de klimaatverandering vooral naar ‘mitigatie’: het beperken van de uitstoot van broeikasgassen om zo de ernst van de klimaatverandering te beperken.  

Maar tegelijk blijkt steeds duidelijker dat de klimaatverandering is ingezet, en dat landen zich maar beter kunnen wapenen tegen de onvermijdelijke gevolgen ervan, stelt het rapport van de Global Commission on Adaptation.

Het rapport biedt enkele concrete voorbeelden van hoe kosten en verliezen vermeden kunnen worden. Zo kan een waarschuwingssysteem voor stormen of hittegolven de schade met een derde beperken. In cijfers: 800 miljoen dollar voor dergelijke systemen in ontwikkelingslanden kan tot 16 miljard dollar aan schade vermijden.

Assepoester

Christiana Figueres, voormalig klimaatbaas van de VN, noemt het rapport “baanbrekend”. “Jarenlang is adaptatie de assepoester van het klimaat geweest, en kreeg het veel minder aandacht dan mitigatie”, zegt ze. “Maar het zijn twee kanten van dezelfde munt. Ofwel stellen we uit en betalen we daarvoor de prijs, ofwel hebben we een plan en floreren we.”

“Mensen krijgen overal ter wereld al te maken met de vernietigende impact van de klimaatverandering”, zegt Bill Gates, medevoorzitter van de GCA. “Met meer steun voor innovatie kunnen we nieuwe mogelijkheden ontsluiten en verandering brengen naar het globale ecosysteem. Adaptatie is een dringend thema dat aandacht verdient van overheden en bedrijven.”

Middelen

Momenteel vloeit er onvoldoende geld naar investeringen in klimaatadaptatie, stelt het rapport, hoewel  de opbrengst groot kan zijn. Voor elke dollar die geïnvesteerd wordt, kunnen investeerders een opbrengst van 2 tot 10 dollar aan economisch voordeel verwachten. Als er wereldwijd 1.800 miljard geïnvesteerd zou worden in vijf grote deelgebieden, kunnen die investeringen 7.100 miljard opleveren. Het gaat om waarschuwingssystemen, landbouw, bescherming voor mangroves, klimaatbestendige infrastructuur en veerkrachtige watersystemen.

Het rapport waarschuwt dat de voorbereiden “lang niet de snelheid en schaal hebben die nodig zijn”. De besluitvorming neemt de de impact en de risico’s nog onvoldoende mee, en de landen en groepen die nu al het hardst getroffen zijn, worden onvoldoende gehoord.

Uit eerder onderzoek door de Wereldbank bleek bovendien dat zonder die maatregelen de ongelijkheid in de wereld zal groeien en tegen 2030 meer dan 100 miljoen mensen onder de armoedegrens zou duwen.

Het rapport verschijnt minder dan twee weken voor de VN-klimaattop die in New York wordt samengeroepen door VN-secretaris-generaal António Guterres. Verwacht wordt dat politieke, indurstriële leiders er meer ambitieuze plannen aankondigen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten