Virtual Reality kan bijdragen aan behoud diersoorten

Om empathie met wilde dieren die met uitsterven bedreigd worden te vergroten, hebben onderzoekers van de Universiteit van Tilburg een applicatie ontwikkeld waarin een bever centraal staat, die ze ‘Justin Beaver VR’ genoemd hebben. De app maakt het voor mensen mogelijk om zich door het gebruik van Virtual Reality een dier te voelen.

Deze technologisch geavanceerde Virtual Reality creëert de illusie dat je een virtueel dierlijk lichaam hebt in een natuurlijk 3D scenario. In deze virtuele wereld kunnen gebruikers aan het einde van de game ervaren wat het is om door een kogel getroffen te worden, afgeschoten door een illegale jager. Naast een Virtual Reality bril dragen de gebruikers een vest met daarin trillingsmotoren, waardoor ze lichamelijk feedback krijgen. Zo kunnen ze het gevoel ervaren alsof ze in water zwemmen, vissen aanraken, en door een jager neergeschoten worden.

Pijn voelen als je door een jager neergeschoten wordt

De voorlopige resultaten van het onderzoek tonen aan dat het uiterlijk van het dier belangrijk is om de pijnervaring en de versmelting met het lichaam als zo echt mogelijk te ervaren. Gebruikers rapporteerden dat ze pijn voelden wanneer het virtuele schot hen trof, maar het gevoel van pijn sterker was wanneer ze een bever speelden die er natuurlijk uitzag dan wanneer het lichaam er onnatuurlijker uitzag (zoals robot bevers en amorfe vormen, bijvoorbeeld een marshmellow).

Bijdrage aan behoud van diersoorten

Dankzij dit onderzoek op het gebied van Virtual Reality kunnen we in de toekomst applicaties ontwikkelen die gebruikers in staat stellen om zeer emotioneel met dieren verbonden te zijn en van daaruit het behoud van soorten te bevorderen. Zo kan Virtual Reality als een affectieve machine fungeren.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten