Om empathie met wilde dieren die met uitsterven bedreigd worden te vergroten, hebben onderzoekers van de Universiteit van Tilburg een applicatie ontwikkeld waarin een bever centraal staat, die ze ‘Justin Beaver VR’ genoemd hebben. De app maakt het voor mensen mogelijk om zich door het gebruik van Virtual Reality een dier te voelen.
Deze technologisch geavanceerde Virtual Reality creëert de illusie dat je een virtueel dierlijk lichaam hebt in een natuurlijk 3D scenario. In deze virtuele wereld kunnen gebruikers aan het einde van de game ervaren wat het is om door een kogel getroffen te worden, afgeschoten door een illegale jager. Naast een Virtual Reality bril dragen de gebruikers een vest met daarin trillingsmotoren, waardoor ze lichamelijk feedback krijgen. Zo kunnen ze het gevoel ervaren alsof ze in water zwemmen, vissen aanraken, en door een jager neergeschoten worden.
Pijn voelen als je door een jager neergeschoten wordt
De voorlopige resultaten van het onderzoek tonen aan dat het uiterlijk van het dier belangrijk is om de pijnervaring en de versmelting met het lichaam als zo echt mogelijk te ervaren. Gebruikers rapporteerden dat ze pijn voelden wanneer het virtuele schot hen trof, maar het gevoel van pijn sterker was wanneer ze een bever speelden die er natuurlijk uitzag dan wanneer het lichaam er onnatuurlijker uitzag (zoals robot bevers en amorfe vormen, bijvoorbeeld een marshmellow).
Bijdrage aan behoud van diersoorten
Dankzij dit onderzoek op het gebied van Virtual Reality kunnen we in de toekomst applicaties ontwikkelen die gebruikers in staat stellen om zeer emotioneel met dieren verbonden te zijn en van daaruit het behoud van soorten te bevorderen. Zo kan Virtual Reality als een affectieve machine fungeren.