In Mechelen kunnen kinderen participeren aan het beleid van de stad

Met de kinderraad wil Mechelen de participatie van kinderen vergroten en ze op die manier mee een stem geven in het beleid van de stad, met de mogelijkheid hun eigen ideeën uit te werken van concept tot realisatie. De kinderraad bestaat ondertussen 1 jaar.

“Kinderen zijn onze toekomst en wie weet onze toekomstige beleidsmakers. we willen hen op deze manier ook positief stimuleren om te ondernemen, te ontdekken en te ontplooien.

Participatie is tevens een belangrijk aandachtspunt in het stadsbeleid, kinderen zijn onderdeel van onze burgers en in een kinderstad is het evident dat we ook bij hen daarop blijven inzetten”, aldus de jeugdschepen, Abdrahman Labsir.

Gerealiseerde charterpunten

Een van de belangrijkste realisaties zijn de eerste speelpleinen en activiteiten die i.k.v. ‘Generatie Rookvrij’ ondertussen ook effectief rookvrij zijn gemaakt.

 Maar ook de systematische uitbreiding van de Buitenspeeldag met zoveel mogelijk aandacht aan buurtgericht spelen werd gerealiseerd.

Verder werden de speelstraten onder de loep genomen en bijgestuurd met ook daar extra aandacht voor nieuwe initiatieven rond ‘buiten spelen’.

De kinderraad werd het afgelopen jaar eveneens betrokken bij aanbestedingen van milieuvriendelijke speeltuinen met speeltuigen van gerecycleerde materialen.

Ook bij het charterpunt ‘Oversteekplaatsen op unieke manier in de kijker zetten’ is er ondertussen een actie uit voortgevloeid. Zo kan je sinds kort een testversie van een 3D zebrapad in Muizen tegenkomen. Indien dit positief geëvalueerd wordt is uitbreiding van dergelijke zebrapaden mogelijk. Dit is alvast een eerste aanzet op de vraag om oversteekplaatsen creatiever te maken.

Daarnaast zijn spelprikkels in de stad een belangrijk en blijvend aandachtspunt voor de kinderraad.

Toekomstplannen

In de toekomst wil men trachten om al de charterpunten te realiseren. De meer concretere acties zijn enerzijds alle pleintjes van de nodige signalisatie ‘rookvrije zone’ te voorzien tegen zomer 2020. Anderzijds dat de Kinderraad in 2020 nauw wil gaan samenwerken met Predikheren om enkele spannende projecten op te starten.

Nieuwe kinderburgemeester

Traditiegetrouw wisselen de burgemeester en secretaris van functie. Camila zal het burgemeesterschap op haar nemen en Jaan de rol van kindersecretaris. “De rol van kinderburgemeester samen met schoolwerk, is niet te onderschatten. Waardoor we de keuze maken om na een jaar te wisselen van functie. Zo krijgen ook meer kinderen de kans om de functie van Kinderburgemeester te ervaren”, zegt de jeugdschepen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten