Oceanen kunnen een sleutelrol spelen bij het terugdringen van de CO2-uitstoot en het beperken van de opwarming van de aarde tot maximaal 1,5 graden Celsius. Dat blijkt uit een rapport dat is gepresenteerd op de VN-klimaattop in New York.
Het opschalen van hernieuwbare energie, het vergroenen van de scheepvaart en de consumptie van zeewier: het zijn enkele van de maatregelen die de uitstoot van schadelijke broeikasgassen verminderen, stelt het rapport in opdracht van het High Level Panel for a Sustainable Ocean Economy. Die raad van regeringsleiders telt onder meer de Canadese premier Justin Trudeau en de Japanse premier Shinzo Abe.
Oceanen hebben het potentieel om 21 procent van de benodigde emissiebeperking voor 2050 voor hun rekening te nemen. Dat is een equivalent van de uitstoot die voorkomen wordt als alle kolencentrales wereldwijd gesloten worden.
Levenslijn
“Onze toekomstige gezondheid en welvaart zijn nauw verbonden met de staat van de oceanen”, zegt Erna Stolberg, medevoorzitter van het panel en premier van Noorwegen. “Dit rapport wijst op een interessante nieuwe weg naar een CO2-arme, klimaatbestendige toekomst. In combinatie met lagere CO2-uitstoot op land, kan actie met betrekking tot de oceanen een levenslijn worden voor economieën, voedselbronnen, kustgemeenschappen en zeeleven.”
Het Special Report on the Ocean and Cryosphere in a Changing Climate van het Intergouvernementele Panel voor Klimaatverandering (IPCC) dat morgen (woensdag) verwacht wordt, zal naar verwachting wijzen op dreiging van de klimaatverandering voor de oceanen. Het gaat dan onder meer om slinkende vispopulaties, een stijgende zeespiegel en toenemende verzuring. Maar de oceanen kunnen ook de impact van de klimaatcrisis temperen, blijkt uit het nieuwe rapport.
Zeewier en duurzame energie
Oplossingen die genoemd worden, zijn onder meer het opschalen van hernieuwbare energie uit oceanen. Daarmee kan tegen 2050 jaarlijks 5,4 ton CO2e (CO2-equivalent) worden bespaard, vergelijkbaar met het van de weg halen van een miljard auto’s per jaar.
Verder noemt het rapport het decarboniseren van de binnenlandse en internationale scheepvaart (een besparing van 1,8 gigaton CO2e tegen 2050), het beschermen en herstellen van ‘blauwe ecosystemen’ zoals mangroven, zeegrassen en zoutmoerassen (1 gigaton CO2e per jaar tegen 2050) en het gebruik van CO2-arme proteïnebronnen uit de oceanen, zoals zeewier, om de wereldbevolking te voeden (1,24 gigaton CO2e per jaar tegen 2050).
Nationale klimaatplannen
Peter Thomson, de speciale VN-gezant voor Oceanen, zegt in een reactie op het rapport “dat de wereld nu al over de technologie beschikt om deze klimaatoplossingen in gang te zetten.” Hij roept alle landen op oceaanbeleid volgend jaar op te nemen in hun nationale klimaatplannen.
Sommige landen hebben al stappen gezet. Zo wil Fiji zijn scheepvaartsector tegen 2050 volledig CO2-vrij gemaakt hebben. Portugal wil tegen 10 procent van zijn energie uit offshore wind- en getijdenenergie halen tegen 2030 en Australië investeert 70 miljoen Australische dollar (ruim 43 miljoen euro) in een Blue Economy Cooperative Research Center (CRC), een samenwerking met 45 Australische en internationale partners om duurzame offshore-industrieën te ontwikkelen.