87 megabedrijven tonen de weg naar meer ambitieuze klimaatdoelen

In een gezamenlijke verklaring hebben 87 internationale bedrijven aangekondigd dat ze willen inzetten op meer ambitieuze klimaatdoelen. Ze dagen hun overheden uit om hun voorbeeld te volgen.

Samen zijn de bedrijven goed voor een gecombineerde beurswaarde van 2300 miljard dollar en een jaarlijkse uitstoot die gelijk is aan die van 73 kolencentrales. Na een call-to-action in juni van zaakvoerders, burgergroepen en VN-verantwoordelijken beslisten ze om hun activiteiten af te stemmen op wat wetenschappers noodzakelijk achten om de ergste gevolgen van de klimaatverandering  tegen te gaan.

Top New York

In juli waren al 28 bedrijven aangesloten, gisteren, aan de vooravond van de VN-klimaatactietop in New York, was dat aantal verdrievoudigd.

Onder hen zijn veel grote namen zoals Burberry, Cybercom Group, Danone, Deutsche Telekom, EDP – Energias de Portugal, Electrolux, Ericsson Group, Firmenich, Guess, Inter Ikea Group, International Flavors & Fragrances, L’Oréal, Nestlé, Nokia, Novo Nordisk, NRG Energy, Orange Group, Sodexo, Suez, Swiss Reinsurance, Levi Strauss & Co en Unilever.

De bedrijven zijn actief in 27 landen en zetten samen 4,2 miljoen mensen aan het werk. Allen zijn ze overeen gekomen dat hun activiteiten niet zullen bijdragen aan een opwarming van de aarde met meer dan 1,5 graden Celsius ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Hun uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen moet ten laatste in 2050 neutraal zijn.

Positieve feedback loop

VN-secretaris Generaal António Guterres heeft de verschillende landen aanwezig in New York opgedragen om niet enkel met een mooie speech maar met een duidelijk actieplan aanwezig te zijn. De 87 bedrijven willen hun engagement tonen en met name een positieve feedback loop creëren, de zogeheten ambition loop. Dat houdt in dat overheidsbeleid en de private sector elkaar versterken om de klimaatactie een niveau hoger te tillen.

De 87 bedrijven zijn vastberaden om hun bedrijfsuitstoot te reduceren en hun werking in lijn te brengen met de bestaande wetenschappelijke consensus en de klimaatdoelen zoals overeengekomen in het Akkoord van Parijs.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten