Criminaliteit in Brazilië daalt

De criminaliteit in Brazilië daalt, het aantal moorden nam dit jaar zelfs met meer dan 20 procent af.

In absolute cijfers daalden de opzettelijke gewelddadige overlijdens, zoals het Braziliaanse Forum voor Openbare Veiligheid (FBSP) ze noemt, tussen 2017 en 2018 van 64.021 naar 57.341. De index per 100.000 inwoners daalde van 30,8 naar 27,5, een terugkeer naar het niveau van zes jaar geleden.

Drugsbendes

Volgens de Geweldmonitor van de Globo-groep, de belangrijkste nieuwsorganisatie in Brazilië, is het aantal moorden in de eerste helft van dit jaar met 22 procent gedaald: van 27.371 in de eerste helft van 2018 naar 21.289 dit jaar. 

Noordoost, de meest gewelddadige regio van het land in de afgelopen jaren, leidde de trend, met een daling van 27 procent.

Studies over geweld schrijven grote variaties in moordstatistieken vaak toe aan oorlogen tussen drugsbendes die elkaar de territoriale controle in wijken, steden en gevangenissen betwisten.

In Ceará, een noordoostelijke staat, steeg het aantal moorden in 2017 fors als gevolg van confrontaties tussen drugsbendes. Het aantal daalde met 53,1 procent in de eerste helft van dit jaar door een wapenstilstand tussen de bendes.

Er wordt ook op grotere politie-efficiëntie gewezen. Maar de vermindering was in het hele land merkbaar, ongeacht het veiligheidsbeleid van de 27 deelstaten.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten