Stad Gent wint UN Global Climate Action Award

Met haar duurzame voedselstrategie Gent en Garde wint de Stad Gent de Global Climate Action Award van de Verenigde Naties. Gent is de eerste Belgische stad die deze prestigieuze, internationale award wint. De prijsuitreiking vindt in december plaats op de klimaatconferentie in Chili.

Met de Climate Action Awards belonen de Verenigde Naties concrete klimaatacties over de hele wereld.  Bijna 700 bedrijven, organisaties en overheden dienden een dossier in. Vijftien inspirerende voorbeelden vallen nu in de prijzen. De winnende projecten zijn telkens innovatieve voorbeelden die wereldwijd inspireren om de klimaatverandering aan te pakken. Gent en Garde wint in de categorie Planetary Health. Gent is hiermee de eerste Belgische stad die deze prestigieuze prijs in de wacht sleept.

VN zetten klimaatpioniers in spotlicht

De Verenigde Naties maakten de winnaars bekend tijdens de internationale klimaattop die deze week in New York doorgaat. De prijsuitreiking zelf vindt in december plaats tijdens de jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP25). Dit jaar gaat de conferentie door in Santiago in Chili.

De Verenigde Naties zullen Gent en Garde heel wat visibiliteit geven in de aanloop naar en tijdens de internationale klimaatconferentie in Chili. De bekendmaking van de winnaars is het startschot van een twee maanden durende campagne op sociale media en in de pers, waarin de winnaars als klimaatpioniers in beeld worden gebracht. Deze week heeft een filmploeg van de Verenigde Naties Gent al een bezoek gebracht. Ook op de klimaatconferentie zelf zal de Gentse voedselstrategie internationale visibiliteit krijgen met livestreaming en events binnen de klimaattop.

Europese trendsetter in stedelijk voedselbeleid

Om het lokale voedselsysteem te verduurzamen zet Gent in op de hele voedselketen, van productie over verwerking en distributie tot consumptie en afvalverwerking. Korte keten is een sleutelterm, maar ook de sociale meerwaarde van voedselinitiatieven en de strijd tegen voedselverspilling staan centraal.

‘Sinds de lancering van de voedselstrategie ‘Gent en Garde’ in 2013 wordt Gent erkend als een Europese trendsetter in stedelijk voedselbeleid. Dat bewijzen de verschillende prijzen die ons eerder te beurt vielen. Dat nu ook de Verenigde Naties ons beleid prijzen, is een grote eer voor een middelgrote stad als Gent. De grote uitdaging wordt nu om onze voortrekkersrol te blijven waarmaken. Dat kunnen we dankzij de goede samenwerking met de vele partners die betrokken zijn bij de Gentse voedselstrategie. ’Tine Heyse, schepen voor Leefmilieu, Klimaat en Energie

Samen met burgers en lokale actoren

De Stad Gent lanceerde de voorbije zes jaar talrijke projecten die het voedselsysteem helpen verduurzamen. Burgers en lokale actoren werden hier heel nauw bij betrokken. Met een participatieve aanpak bracht Gent en Garde zowel kleinschalige initiatieven op gang als meer structurele wijzigingen in het voedselsysteem.

Enkele voorbeeldprojecten:

Foodsavers: 1.000 ton voedseloverschotten herverdeeld

Met Foodsavers pakt Gent de voedselverspilling al twee jaar op grote schaal aan. Meer dan 1.000 ton voedseloverschotten van bijvoorbeeld supermarkten of de veiling werden al herverdeeld. Zo ontvingen al 40.000 mensen in nood voedselpakketten of maaltijden via armoedeorganisaties en sociale restaurants. 

55.000 Restorestjes in 126 restaurants

In 2015 lanceerde de Stad Gent als eerste stad in België het Restorestje: een gratis, composteerbare doos voor overschotten op restaurant. In vijf jaar tijd gingen al 55.000 dozen in meer dan 100 Gentse restaurants de deur uit. In 2017 won Restorestje de eerste Food Waste Award.

Tien jaar Donderdag Veggiedag

Al tien jaar promoot de Stad Gent vegetarische voeding met haar campagne Donderdag Veggiedag. Van de Gentenaars die meededen, eet intussen 43 procent minder vlees en is 28 procent vegetariër geworden. Ook alle 4.500 leerlingen van de stadsscholen eten elke donderdag vegetarisch, goed voor 775.883 maaltijden per jaar. De Stad organiseerde ook meer dan 100 vegetarische kookworkshops in Gentse scholen.

Meer dan 30 plukplekken voor fruit

Gent en Garde brengt sinds dit jaar ook alle fruitbomen in kaart waar bewoners gratis fruit mogen plukken. Op een digitale kaart zijn meer dan 30 plukplekken te zien in parken of tuinen. Het project bracht veel enthousiaste plukkers op de been.

Online platform: hub voor lokale voedselinitiatieven

Gent en Garde heeft ook sterke communicatietools. Het online platform van het initiatief is een ontmoetingsplek rond duurzame voeding in Gent en bereikte al al meer dan 50.000 Gentenaars. De website brengt meer dan 1.000 lokale voedselinitiatieven in kaart. De Facebookgroep van Gent en Garde blijft dagelijks groeien en telt 2.200 leden.

Begeleiding van 67 moestuinengroepen

De Stad Gent begeleidt al sinds 2014 scholen en buurtbewoners die gezamenlijke moestuinen aanleggen. Maar liefst 42 scholen en 25 buurtmoestuinen kregen al begeleiding.

Gent en Garde al eerder in de prijzen

Gent en Garde was in 2015 al finalist voor de Prijs van de Toekomstige Generaties, en won in 2018 de Transformative Action Award van het Sustainable Cities Platform. Daarnaast werden tal van nationale en internationale prijzen binnengehaald met Foodsavers Gent en het Restorestje. Verschillende projecten kregen ondertussen navolging in buitenlandse steden. Zo groeide Donderdag Veggiedag uit tot een voorbeeld voor veggiecampagnes wereldwijd, zelfs voor wereldsteden als New York, waar de klimaattop deze week doorgaat.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten