Duitsland investeert 800 miljoen in bossen

De Duitse overheden investeren meer dan 800 miljoen euro in het herstel van de Duitse bossen. Die hebben erg te lijden gehad onder stormen, bosbranden en plagen, maar zijn essentieel in de strijd tegen de klimaatverandering.

Duitsland is voor een derde bedekt door bossen, maar een combinatie van stormen, bosbranden en insectenplagen heeft in amper een jaar tijd een oppervlakte van meer dan 180.000 hectare vernield. De droogte in 2018 heeft daar veel mee te maken: alleen al door bosbranden ging een gebied ter grootte van 3300 voetbalvelden in vlammen op. Experts waarschuwen dat de droogte van 2019 misschien nog erger kan blijken. 

De droogte maakte de bomen ook kwetsbaarder voor de schorskever die gangen maakt tussen de stam en de schors, en de boom uiteindelijk doodt.

Crisistop

De Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner (CDU) noemt de situatie “bijzonder ernstig” en riep deze week een crisistop samen in Berlijn. Zo’n tweehonderd experts en vertegenwoordigers van belangengroepen en deelstaten debatteerden er over de oplossingen.

“Elke boom die verdwijnt is een strijdmakker minder in de strijd tegen de klimaatverandering”, zei Klöckner bij aanvang van de top woensdag. “Wat we nu niet herbebossen, zullen onze kleinkinderen missen.”

800 miljoen

De Duitse regering belooft daarom in de volgende vier jaar 547 miljoen euro vrij te maken om dode bomen te verwijderen en er nieuwe aan te planten. De bijdrage van de deelstaten brengt het totaal op 800 miljoen euro, en ook het Duitse leger heeft beloofd mee te helpen aan de operatie.

De koepel van de Duitse bosbouwsector AGDW is blij met de resultaten van de top maar blijft ijveren voor een grotere bijdrage die de waarde van de bossen in de klimaatstrijd naar waarde schat. Volgens de koepel zijn minstens 2,3 miljard aan directe investeringen nodig. De organisatie pleit voor een nieuwe belasting op industriële vervuiling die moet helpen om bosbouw met 125 euro per jaar per hectare te subsidiëren. 

Niet alleen over het benodigde bedrag heerst onenigheid, ook over de juiste maatregelen die nu moeten worden genomen. De boseigenaren planten het liefst commercieel interessante soorten, maar milieuorganisaties en het Duitse ministerie voor Leefmilieu pleiten voor meer gemengde wouden. Die maken een grotere biodiversiteit mogelijk en zijn beter bestand tegen de klimaatverandering.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten