Digitale app verbetert zorg voor ouderen

De Wereldgezondheidsorganisatie lanceert een app om hulpverleners en gezondheidswerkers te helpen bij de zorg voor ouderen. Binnen dertig jaar zal één op vijf 60-plus zijn. Het aantal 80-jarigen zal drie keer hoger liggen dan nu. 

De digitale applicatie ICOPE biedt een houvast voor sociaal assistenten, gezondheidswerkers en anderen die met ouderen werken rond de belangrijkste aandoeningen van deze doelgroep: mobiliteitsbeperkingen, ondervoeding, gezichts- en gehoorverlies, cognitieve achteruitgang, depressieve symptomen en sociale zorg en ondersteuning.

Gebruikt in combinatie met een pakket hulpmiddelen, waaronder een nieuw handboek, zal de app de training van gezondheids- en maatschappelijk werkers versnellen om beter in te spelen op de uiteenlopende behoeften van ouderen.

“Het is essentieel dat diensten voor ouderen worden opgenomen in universele zorgpakketten”, zegt Anshu Banerjee, directeur veroudering bij de WHO. “Essentieel is een goede coördinatie tussen gezondheids- en sociale diensten om optimale zorg te bieden. Dit nieuwe pakket hulpmiddelen ondersteunt gezond ouder worden met een persoonsgericht en gecoördineerd zorgmodel”, zegt Banerjee. 

Wereldbevolking veroudert

De wereldbevolking veroudert in een snel tempo. Tegen 2050 zal één op vijf ouder zijn dan 60. Het aantal 80-plussers zal naar verwachting verdrievoudigen van 143 miljoen in 2019 tot 426 miljoen in 2050.   

Hoewel elke oudere persoon anders evolueert, hebben lichamelijke en geestelijke vermogens de neiging af te nemen met de leeftijd.

De interactieve app begeleidt gezondheids- en maatschappelijk werkers stap voor stap door het proces van screening van ouderen die risico lopen op zorgafhankelijkheid. De gezondheids- en sociale zorgbehoeften van ouderen worden ermee in kaart gebracht en dat resulteert in een gepersonaliseerde zorgplan. De app kan ook worden gebruikt door overheden en organisaties om zorgverleners te trainen in gepersonaliseerde zorg. 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten