Gezond dieet verbetert depressie bij jongeren

Depressieve jongeren die ook ongezond eten, voelen zich beter als ze drie weken een gezond dieet volgen, blijkt uit een Australische studie. 

“Door het eten van minder bewerkt voedsel en meer fruit, groenten, vis en olijfolie, namen de depressieve symptomen af”, zegt Heather Francis, neuropsycholoog aan de Macquarie University in Sydney en hoofdauteur van de studie die gisteren gepubliceerd is in PLOS One

De resultaten van het onderzoek sluiten aan bij eerdere onderzoeken die erop wijzen dat een verandering van dieet naast andere therapieën gebruikt kan worden om symptomen van depressie te verminderen, zeggen de onderzoekers.

Bewerkt voedsel

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 76 universiteitsstudenten tussen 17 en 35 jaar oud die aangaven last te hebben van matige tot ernstige depressieve symptomen. Al deze studenten aten veel bewerkt voedsel, suiker en verzadigde vetten. De studenten werden ingedeeld in twee groepen, een met een ‘regulier dieet’ en een met een aangepast dieet. 

De onderzoekers maten vervolgens hun scores op het gebied van depressie, angst en algehele stemming. De groep die het gezonde dieet had gevolgd, rapporteerde na drie weken een significante verbetering van de stemming. Depressieve symptomen verminderden en ook angsten namen af vergeleken met de groep die het reguliere dieet volgde. 

Kurkuma en kaneel

Met 33 studenten werd het gezonde dieet drie maanden voortgezet. Binnen deze kleine groep hield slechts 21 procent dat vol. Bij deze groep bleef de verbetering in stand. 

De onderzoekers benadrukken dat het om een onderzoek gaat dat bij een kleine, specifieke groep van universiteitsstudenten is gedaan. Ze stellen echter dat de resultaten laten zien dat relatief kleine dieetaanpassingen een directe invloed kunnen hebben op symptomen van depressiviteit en dat die effecten maandenlang kunnen aanhouden.

De studenten die het gezonde dieet volgden, aten dagelijks groenten, fruit, granen, proteïnen zoals mager vlees, kippenvlees, eieren, tofu of vis (drie keer per week), ongezoete zuivel, noten en zaden, olijfolie, kurkuma en kaneel. 

De laatste twee kruiden werden toegevoegd omdat ze ontstekingsremmend werken. Datzelfde geldt overigens ook voor fruit, groenten, volkoren granen en vis, zegt Francis.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten