Meer Gentenaars in armoede vinden weg naar hulpverlening

Meer Gentenaars in armoede kregen de voorbije 6 jaar toegang tot hulpverlening. Dat blijkt uit de evaluatie van het armoedebeleidsplan 2014-2019. Het plan werd opgemaakt in 2014 na een breed inspraaktraject met mensen in armoede, armoedeorganisaties, academici en beleidsmakers. Kinderarmoede kreeg in het plan een aparte focus.

Waar maakt Gent het verschil?

In 2019 begeleidde de Sociale Dienst 17,5 procent meer gezinnen dan in 2014. Bovendien zet de Stad steeds meer in op middelen om drempels voor kwetsbare inwoners weg te werken. Mensen helpen mensen: Gentenaars met ervaringskennis en sleutelfiguren gingen als sociale gids of gezondheidsgids aan de slag om de weg naar hulpverlening en zorg steeds vlotter te doen verlopen.

Het systeem van ‘Aanvullende Financiële Hulp’ (opgestart in 2016) bezorgt meer dan 1.000 Gentse gezinnen in armoede met de hoogste kosten extra ondersteuning bovenop hun inkomen. De Sociale Dienst verkleint zo de kloof tussen hun inkomen en het inkomen dat nodig is om hun basisbehoeften in te vullen.

‘Armoedebestrijding is een collectieve verantwoordelijkheid en speelt op alle beleidsniveaus. De Stad Gent voert een actief flankerend beleid met als rode draden werken op maat en nabijheid. We gaan naar de mensen toe die zelf de weg niet vinden, en helpen hen om de sociale voordelen waar ze recht op hebben ook effectief op te nemen. Er is nog een hele weg te gaan. We zijn momenteel bezig met de opmaak van een nieuw armoedebeleidsplan voor de komende bestuursperiode.’ Rudy Coddens, schepen van Armoedebestrijding en Sociaal Beleid

Foodsavers en ‘Gent knapt op’

Foodsavers Gent, dat in 2017 van start ging, haalde vorig jaar 600 ton voedseloverschotten op en herverdeelde die naar 110 sociale organisaties, die op hun beurt 350.000 goedkope maaltijden of voedselpakketten maakten voor mensen in armoede. De verdeling gebeurt door personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij krijgen een logistieke opleiding en verhogen zo hun kansen op een reguliere job.

Wonen en werken zijn twee structurele hefbomen in de strijd tegen armoede. Tal van acties en projecten werden de voorbije jaren gerealiseerd. Uitschieter is het project ‘Dampoort knapt op’, dat met een rollend fonds noodkopers helpt bij de renovatie van hun woning. Het succesvol project krijgt dankzij Europese subsidies een vervolg op grotere schaal: ‘Gent knapt op’.

Focus op kinderarmoede

‘Kinderen Eerst’ sloeg een brug tussen welzijn en onderwijs. Het project brengt Gentse scholen rechtstreeks in contact met maatschappelijk werkers. Tijdens het schooljaar 2018-2019 hielp Kinderen Eerst in totaal 528 gezinnen met vragen rond inkomen, materiële en administratieve hulp, schuldbemiddeling, toegang tot (geestelijke) gezondheidszorg of jeugdhulpverlening.

Stad Gent zet ook sterker in op het toegankelijk maken van geestelijke gezondheidszorg voor kwetsbare kinderen en jongeren. De psychologen van de Sociale Dienst begeleidden 468 kinderen en jongeren, TEJO 256 jongeren, het actieplan Warme Stad werd uitgerold en het Overkophuis opende de deuren.

Armoederisico stagneert

Uit de kansarmoede-index van Kind en Gezin blijkt dat Gent een van de weinige centrumsteden is waar het armoedecijfer stagneert, en zelfs lichtjes daalt. Tijdens de periode 2014-2018 is deze indicator quasi gelijk gebleven met 22 procent in Gent. Voor de laatste jaren is er een lichte terugval: van 22,8 procent in 2017 naar 22,3 procent in 2018. Als we de ruimere context bekijken (aan de hand van de AROP-indicator), zien we dat het armoederisico in België voor de periode 2014-2018 ongeveer stabiel bleef rond de 15,5 procent.

Het nieuwe armoedebeleidsplan 2020-2024 krijgt intussen vorm in samenspraak met bewoners, academici, verenigingen en organisaties. 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten