Bomen doen stormen boven Europa afnemen

Bomen zijn niet alleen goed in de strijd tegen de klimaatverandering, maar ook tegen de gevolgen daarvan, blijkt uit Zweeds onderzoek. Grootschalige herbebossing in Europa kan het aantal zware stormen boven het continent aanzienlijk verminderen.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat een ruwer grondoppervlak stormen sneller in kracht doet afnemen. Dat zette wetenschappers van de Zweedse meteorologische dienst aan het denken: welk effect zou de grootschalige herbebossing van het continent hebben op dergelijke cyclonen? 

Ze combineerden een regionaal klimaatmodel met een stormalgoritme om de veranderingen op lange termijn na te gaan van cyclonen en hun effecten op neerslag. Ze vergeleken zo de gevolgen voor vier scenario’s, van een intensief herbebost continent tot een compleet ontbost Europa. 

Daaruit blijkt dat, als Europa helemaal bedekt zou zijn met bomen, het aantal zogenaamde frontale depressies aanzienlijk kan afnemen, afhankelijk van de regio. 

Het effect is het minst groot in de kustregio’s omdat de cyclonen zich meestal boven de oceaan vormen en dus uit het westen komen. Maar naarmate ze zich naar het oosten bewegen boven het continent, neemt het effect van wouden toe. In Oost-Europa kan het aantal cyclonen zo met wel 80 procent afnemen.

Neerslag

Minder stormen betekent ook tot een kwart minder hevige neerslag in de winter. Maar die daling wordt gecompenseerd omdat de bomen meer water doen verdampen in de atmosfeer en zo meer wolken en regen creëren. Daardoor stijgt het aantal lichte en gematigde buien. 

Uit het model blijkt dat de totale hoeveelheid neerslag dan ook min of meer gelijk blijft. Alleen kan een bebost Europa op meer gematigde regenbuien rekenen, terwijl een ontbost continent met meer zware regenbuien te maken krijgt.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten