Antwerpse burgers beslissen mee over begroting

Voor de zesde keer beslisten burgers in district Antwerpen zelf over de verdeling van tien procent van de volledige begroting, of 1,4 miljoen euro.

In de lente bepaalden de inwoners welke thema’s belangrijk voor hen zijn en hoeveel geld elk thema krijgt. Tijdens de zomer dienden burgers honderden projecten in. Vandaag werd tijdens het Burgerbegrotingfestival beslist welke projecten effectief geld krijgen in 2020. Bijkomend werden ook dit jaar op voorhand duizenden online stemmen uitgebracht, die meetelden voor 20% van het totaal.

Ca. 1000 deelnemers kozen samen uit 219 ingediende projecten, verspreid over 12 thema’s. Voor elke ronde maakten de indieners van de projecten promotie voor hun project en probeerden ze nog mensen te overtuigen. Elke groep moest per thema zijn 5 favoriete projecten opgeven. Na elke ronde werden de online- en live-stemmen verwerkt en werden de gekozen projecten bekendgemaakt.

Van de 219 projecten die werden ingediend gaan er 106 in 2020 in uitvoering. Voor één thema, namelijk toegankelijkheid openbaar domein, was er voldoende budget om álle ingediende projecten uit te voeren (5 projecten in totaal).

Districtsschepen van Burgerbegroting Femke Meeusen: “De meer dan 9000 online stemmers en 700 deelnemers aan de gesprekstafels maakten van dit Burgerbegrotingsfestival een hoogdag. Vanuit alle wijken en verschillende achtergronden werd in consensus beslist over 10% van het districtsbudget”.

Een overzicht van de thema’s en gekozen projecten die in 2020 uitgevoerd worden vind je hier.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten