Onderzoekers ontwikkelen Tinder voor solventen – ecologische alternatieven voor schadelijke oplosmiddelen

Onderzoekers in de opleidingen chemie en toegepaste informatica aan de Karel de Grote Hogeschool (KdG) zochten ecologische en veilige alternatieven voor schadelijke oplosmiddelen of solventen. Ze ontwikkelden een gebruiksvriendelijke softwaretool die bedrijven helpt om duurzame alternatieven te vinden voor schadelijke verdunners.

“Solventen worden gebruikt in verf, reinigingsmiddelen, lijm en inkt en in chemische productieprocessen”, vertelt onderzoeker Hannes Sels. ”Ze zijn meestal brandbaar, toxisch, niet-hernieuwbaar of niet-bio-afbreekbaar. Er zijn duurzame alternatieven, maar de zoektocht daarnaar is tijds- en arbeidsintensief. Daarom ontwikkelden wij een soort Tinder voor solventen: bedrijven kunnen met onze software op zoek gaan naar een duurzaam alternatief.”

De softwaretool heet ‘Sussol’ (Sustainable Solvents Selection and Substitution Software) en kent alle eigenschappen van de verschillende oplosmiddelen. Bedrijven kunnen de naam ingeven van het solvent dat ze gebruiken. De tool zoekt dan op basis van algoritmes in artificiële intelligentie soortgelijke verdunners en kiest daaruit de meest duurzame. Hannes Sels: “Net als Tinder vindt onze software dus een match die bij hen past.”

Eerste resultaten

Na drie jaar onderzoek is de applicatie nu gebruiksklaar. De onderzoeksgroep lanceert een website en een filmpje en organiseert donderdagavond 17 oktober een showcase voor partners in het werkveld.

Momenteel wordt de softwaretool al ingezet bij de bedrijven Soudal, Eco-Point, Janssen Pharmaceutica en MCU Coatings. “We konden ook op hun input rekenen om onze tool op punt te stellen. De eerste resultaten zien er veelbelovend uit”, stelt de onderzoeker.

Jacco Quist, product manager Eco-Point: “Ik vond het verrassend dat er voorstellen uit de Sussol-software komen die je op basis van kennis en ervaring niet zou verwachten, maar die wel degelijk functioneel zijn.”

Dankzij Sussol nieuw eco alternatief voor cellulosethinner

KdG en Eco-Point zochten ook voor DS Smith naar alternatieven. Dat bedrijf produceert herbruikbare kratten voor bier en frisdrank die ze via zeefdruk bedrukken. Om hun materiaal te reinigen gebruiken ze cellulosethinner. “Een gevaarlijk solvent dat schade zou kunnen toebrengen aan ongeboren kinderen en aan organen bij langdurige blootstelling”, aldus Hannes Sels. Met de applicatie gingen ze op zoek naar een oplossing. “Maar van de bestaande thinner-alternatieven kwam er geen enkel tegemoet aan de vereisten.”

Dus ontwikkelde Eco-Point een nieuw alternatief. De Sussol-software gaf een aantal suggesties waarmee Eco-Point verder aan de slag kon gaan. De uiteindelijke formule van de nieuwe inktverdunner, die op de markt verkrijgbaar zal zijn onder de naam ‘Eco Remoscreen’, kan worden gebruikt als biologisch afbreekbaar alternatief voor cellulosethinner, terpentine, aceton en nafta.

Vincent Roox, medewerker veiligheid en gezondheid bij DS Smith: “Zowel het milieu als de gezondheid en veiligheid van werknemers zijn onze hoogste prioriteiten. We zijn enorm trots dat we erin geslaagd zijn om ons proces 100% veilig en milieuvriendelijk te maken.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten