Biodiversiteit verbetert opbrengst in de landbouw

Hoe diverser het aantal planten en dieren op landbouwgrond, hoe minder pesticiden er nodig zijn en hoe hoger de opbrengst, zeggen internationale onderzoekers die data over 1500 stukken landbouwgrond wereldwijd analyseerden.

De ecologen en biologen analyseerden onder meer de situatie bij maïsvelden in de Verenigde Staten, koolzaadvelden in het zuiden van Zweden, koffieplantages in India, mangoplantages in Zuid-Afrika en graanvelden in de Alpen. Ze keken daarbij naar bestuiving door wilde insecten en natuurlijke bestrijding van ziekten en plagen in gewassen.

Goede insecten

In heterogene landschappen, waar de variatie aan gewassen, heggen, bomen en weilanden groter is, zijn meer ‘goede’ insecten te vinden en is hun samenstelling ook diverser. Zowel de bestuiving als de natuurlijke bestrijding van ziekten verloopt er beter, en ook de opbrengst is hoger, zeggen de onderzoekers.

Monoculturen zijn verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de negatieve effecten als het gaat om bestuiving. Het negatieve effect is volgens hen nog groter als het gaat om het bestrijden van schadelijke insecten, door het verdwijnen van hun natuurlijke vijanden.

Minder pesticiden

“Onze studie laat zien dat biodiversiteit essentieel is om de diensten van het ecosysteem in stand te houden en een hoge en stabiele landbouwopbrengst te garanderen”, zegt Matteo Dainese, bioloog bij Eurac Research en hoofdauteur van de studie. “Een boer heeft minder pesticiden tegen schadelijke insecten nodig als de natuurlijke bestrijding verbetert door meer biodiversiteit.”

Ecoloog Ingolf Steffan-Dewenter, verbonden aan het departement Dierecologie en Tropische Biologie van de Universiteit van Würzburg, zegt dat het belang van biodiversiteit op landbouwgrond alleen maar groter wordt door de klimaatverandering. “Deze studie biedt sterke empirische ondersteuning voor nieuwe wegen naar duurzame landbouw, waarbij de bescherming van de biodiversiteit hand in hand gaat met voedselproductie voor een groeiende bevolking.”

De studie is gisteren (woensdag) gepubliceerd in Science Advances.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten