Landbouwtechnologie biedt enorme kansen voor Afrika

Nieuwe zaadsoorten, drones en andere technologische innovaties: experts zijn het erover eens dat de oplossing voor Afrikaanse landbouwers in die hoek huist.

Vorige week waren voedingsexperts samen voor een jaarlijkse bijeenkomst op het Borlaug Dialogue International Symposium in Des Moines, de hoofdstad van Iowa in de Verenigde Staten. Beloftevolle zogenoemde ‘agro-entrepreneurs’ waren hier samen om zich te buigen over oplossingen voor de landbouw in een door droogte en honger geteisterd Afrika.

Afrika disproportioneel hard getroffen

Tijdens de driedaagse bijeenkomst waren 1200 nutritionisten, beleidsverantwoordelijken en boeren uit meer dan 65 landen van de partij om te getuigen over de voedselschaarste en de prijsstijgingen – zaken die Afrika ten zuiden van de Sahara disproportioneel hard treffen.

Mark Green van het onafhankelijke Amerikaanse ontwikkelingsagentschap Usaid kondigde een investering aan ter waarde van 70 miljoen dollar voor onderzoek naar nieuwe zaden en methodieken die de impact van de droogte en ziektes op gewassen in ontwikkelingslanden kunnen verminderen.

Onbemande drones

Jennifer Blanke, vicepresident voor landbouw en ontwikkeling bij de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (AfDB), zei dat Afrika de groene revolutie die de oogsten in Azië en Latijns-Amerika in de jaren vijftig en zestig heeft opgedreven “heeft gemist”.

Maar innovatieve technologie zoals onbemande drones, meer aangepaste zaadsoorten en online mogelijkheden, bieden volgens haar ongeziene kansen om dat tij alsnog te keren en de oogsten in Afrika een boost te geven. “Er kan zoveel gedaan worden dankzij de technologie”, zei Blanke.

Drones en satellieten

“Met drones kun je je velden bewaken op enkele minuten tijd, zaken die vroeger vele uren kostten. Er kunnen ook pesticiden mee gesproeid worden. Satelliettechnologie helpt ons het weer beter te voorspellen, en een basis van mobiele technologie helpt landbouwers in afgelegen gebieden om te weten te komen welke prijs ze kunnen vragen voor hun waar.”

In de volgende maanden, zo zei ze, zal ze onderzoekers, beleidsvoerders en investeerders samenbrengen om technologie aan te kopen en te verspreiden en boeren en andere belanghebbenden te ondersteunen met de juiste opleidingen om die te leren gebruiken.

Hydrocultuurboerderijen

In Des Moines waren ook opvallend veel jonge Afrikaanse ondernemers om er te netwerken, investeerders warm te maken en te brainstormen over ideeën over de grote uitdaging waar Afrika momenteel voor staat: voldoende voedsel produceren voor een groeiende bevolking.

Zo was er bijvoorbeeld Ifeoluwa Olatayo van Nigeria. Hij mocht er een beurs in ontvangst nemen van de organisatie World Hunger Fighters Foundation, voor de bouw van kleine hydrocultuurboerderijen op daken van huizen in Ibadan, in de Nigeriaanse staat Oyo, waar sla, komkommer en andere groenten worden gekweekt.

“Omdat we groenten kweken in de nabijheid van de consument, zijn we in staat om hen snel en gemakkelijk van noodzakelijke voedingsstoffen te voorzien, terwijl de impact van het transport tot een minimum wordt herleid”, zei Olatayo. “Het is belangrijk dat mensen toegang hebben tot verse, gezonde en betaalbare voeding.”

Agro-entrepreneurs

Andere agro-entrepreneurs richten zich op een andere uitdaging waar veel Afrikaanse boeren mee te maken krijgen: het feit dat slechte wegen en gebrekkige transportmogelijkheden er soms toe leiden dat hele oogsten rottend achterblijven naast het veld waar ze werden geoogst en de markten zelfs nooit halen. 

Andere startups richten zich op de ontwikkeling van nieuwe soorten zaden die insectenplagen en ziekte beter kunnen weerstaan, meer opbrengst garanderen, meer voedzame gewassen en in sommige gevallen ook lekkerdere variëteiten dan diegene die ze eerder kweekten.

Mozambique na Idai en Kenneth

Lourena Arone Maxwell komt uit Mozambique, een land dat nog recht krabbelt nadat de cyclonen Idai en Kenneth er alles hebben verwoest en meer dan 600 slachtoffers hebben gemaakt. Bovenop de ravage zijn er vandaag veel landbouwers die kampen met ziektes van hun gewassen. Maxwell is vooral begaan met manieren om die gewasziekten te voorkomen en te bestrijden.

“Ziektes verminderen de hoeveelheid voedsel dat landbouwers overhouden na de oogst. Ik heb hier al veel middelen ontdekt die betaalbaar zijn en milieuvriendelijk en die de ziektes waar wij thuis mee worstelen in toom kunnen houden.”


Auteur: James Reinl

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten