Hernieuwbare energie groeit sneller dan verwacht

Hernieuwbare energie overtreft de verwachtingen en kan met 50 procent groeien in de volgende vijf jaar. Vooral zonne-energie gooit hoge ogen, blijkt uit nieuwe cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Energie uit zon, wind en waterkracht laat de snelste groei in de voorbije vier jaar optekenen. In een nieuw rapport voorspelt het Internationaal Energieagentschap dat die groei nog zal toenemen en de totale capaciteit met 50 procent zal groeien tussen 2019 en 2024.

Dat is een groei met 1.200 gigawatt – vergelijkbaar met de totale stroomcapaciteit van de Verenigde Staten. Hernieuwbare energie kan zo over vijf jaar 30 procent van de energiemix uitmaken.

Zonnepanelen

Vooral zonne-energie heeft een enorm groeipotentieel, en met name “Distributed PV”: zonnepanelen verspreid over de daken van bedrijven, winkels en woningen. De installatie van dergelijke installaties neemt een hoge vlucht en zal “de manier waarop stroom wordt geproduceerd en verbruikt transformeren”, zegt het agentschap.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn het vooral de commerciële en industriële installaties die sterk groeien. Dat heeft veel te maken met het schaalvoordeel van grotere installaties, en met de logica van het verbruik: in tegenstelling tot woningen gebruiken commerciële en industriële gebouwen de energie vaker op het moment dat die geproduceerd wordt: overdag.

Adembenemend

Maar ook op de daken van woningen komen steeds meer zonne-panelen: de IEA verwacht dat de sector verdubbelt en over vijf jaar 100 miljoen installaties telt. België, Nederland, Oostenrijk en Australië blijven wereldwijd marktleider wat betreft aantal installaties per hoofd van de bevolking.

In veel landen produceren de zonnepanelen op daken nu al stroom onder de marktprijs. De IEA voorspelt dat die kosten verder zullen dalen, met zelfs 15 tot 35 procent tegen 2024. De technologie wordt daardoor nog aantrekkelijker.

“Het potentieel van distributed PV is adembenemend”, zegt IEA-directeur Fatih Birol. “Maar de ontwikkeling ervan moet goed begeleid worden om de verschillende belangen van de eigenaars van zonnepanelen, andere consumenten en distributiebedrijven in evenwicht te brengen.”

Niet alleen stroom

Het IEA-rapport beperkt zich niet alleen tot de opmars van groene stroom maar brengt ook andere hernieuwbare energiebronnen in kaart. Zo zal schone verwarming met een vijfde groeien, met name in China, de EU, India en de VS. Ook de combinatie tussen verwarming en elektriciteitsproductie wordt sterker en stijgt in de volgende jaren met 40 procent.

In de transportsector zijn biobrandstoffen momenteel goed voor 90 procent van de hernieuwbare energie. Het gebruik ervan zal naar schatting met een kwart groeien in de volgende vijf jaar. Dat zal vooral in Azië en met name in China gebeuren, vooral uit bezorgdheid over energie-zekerheid en luchtvervuiling.

Toch blijft de voorspelde groei te laag om de doelstellingen te halen in de strijd tegen de klimaatverandering. “Hernieuwbare energie is nu al de tweede grootste bron van energie, maar de groei ervan moet verder aanzwengelen als we op lange termijn onze doelstellingen willen halen op het vlak van klimaat, luchtkwaliteit en toegang tot energie”, zegt Birol.

Om dat te bereiken moeten volgens Birol drie uitdagingen aangepakt worden: de onzekerheid rond beleid en wettelijk kader, de hoge risico’s voor investeerders en de modernisering van het stroomnet.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten