KU Leuven brengt duurzame initiatieven in kaart in nieuw rapport

De KU Leuven lanceerde vorige week haar eerste duurzaamheidsrapport. De initiatieven die in het rapport worden voorgesteld, laten zien hoe KU Leuven haar ambitie om een duurzame universiteit te zijn, realiseert. De focus ligt daarbij op de kerntaken van de KU Leuven: onderwijs, onderzoek en maatschappelijk engagement.

Het begrip ‘duurzaamheid’ wordt breed ingevuld, volgens de definitie van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Het rapport kijkt dus verder dan enkel CO2-uitstoot en bespreekt ook de rol van de universiteit in het creëren van een inclusieve en duurzame samenleving.

Duurzaamheid is een belangrijk thema in het onderwijs van KU Leuven. De universiteit biedt over alle faculteiten heen meer dan 200 vakken aan die expliciet aandacht besteden aan duurzaamheid. Er zijn ook opleidingen die zich specifiek op dit onderwerp richten, zoals de bachelor- en masteropleiding in Milieu- en preventiemanagement en de masteropleiding Sustainable Development. In meerdere faculteiten, zoals bij Wetenschappen en Economie en Bedrijfswetenschappen, is het thema duurzaamheid bovendien geïntegreerd in verschillende leerlijnen.

Aan de KU Leuven lopen ook tal van onderzoeksprojecten die expliciet gekoppeld zijn aan de doelstellingen van de VN, zoals de ontwikkeling van waterstofpanelen, een onderzoek naar de gezondheidseffecten van groene ruimte en een project rond klimaatverandering en politieke filosofie. Interdisciplinaire centra, zoals bijvoorbeeld Leuven SUstainable Earth (LSUE), brengen expertises uit verschillende vakgebieden samen om onderzoek en innovatie in een stroomversnelling te brengen.

Het rapport geeft ook concrete cijfers over hoe de KU Leuven ernaar streeft om een inclusieve gemeenschap te creëren en het welzijn van het personeel en de studenten te verbeteren. Die inspanningen werpen hun vruchten af. Op dit ogenblik zijn bijvoorbeeld 41,6% van de nieuw aangeworven professoren vrouwen. Tegelijkertijd geven bevragingen aan dat het personeel zich erg betrokken voelt.

Tot slot is er aandacht voor de ecologische voetafdruk van de universiteit. De CO2-uitstoot van de academische gebouwen is de afgelopen tien jaar met 50% per vierkante meter gedaald. Het doel is om de uitstoot in de komende tien jaar opnieuw met minstens 20% te verminderen.

“Duurzaamheid is een van de vijf pijlers van ons Strategisch Plan. Van onze onderwijsprogramma’s tot de uitstoot van onze gebouwen: duurzaamheid is diep verweven in het DNA van onze organisatie”, stelt rector Luc Sels. “Nu onze duurzame initiatieven in kaart zijn gebracht, is er ruimte voor evaluatie en reflectie. Dat is nodig, want door onze unieke combinatie van geavanceerd onderzoek, hoogstaand onderwijs en maatschappelijke dienstverlening, moeten we het voortouw nemen in de duurzaamheidstransitie.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten