Europees parlement steunt maatregelen voor bijen

Het Europees Parlement heeft een voorstel van de Europese Commissie over schadelijke pesticiden weggestemd. Het Parlement ijvert voor degelijke bescherming van bijen die rekening houdt met de laatste wetenschappelijke inzichten.

De Europarlementariërs stemden tegen een tekst van de Europese Commissie die de aanbevelingen van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) uit 2013 moest omzetten in Europese wetgeving.

Dat voorstel kent al een lange lijdensweg en werd onder druk van de lidstaten en de industrie sterk afgezwakt. De tekst waarover gisteren (woensdag) werd gestemd, richt zich volgens het parlement enkel op de acute gevolgen van blootstelling aan de stoffen voor bijen, en heeft te weinig oog voor de effecten op langere termijn.

“Het Parlement eist een nieuwe tekst die rekening houdt met de bestaande wetenschappelijke richtlijnen”, zegt Bas Eickhout, Europarlementslid voor de Europese Groenen. “Bijenpopulaties hebben het overal moeilijk door het gebruik van pesticiden, met grote gevolgen voor onze ecosystemen en voedselvoorziening.”

Bijen komen in contact met kleine hoeveelheden pesticiden over een lange periode, en dat is waar het echte probleem zich situeert, zegt Eickhout. “Daarom moet bij het goedkeuren van pesticiden rekening worden gehouden met de chronische toxiciteit ervan.”

Groene test

Milieuorganisaties zijn blij met het resultaat van stemming. “Het nieuwe parlement heeft hiermee getoond dat het echt belang hecht aan de bescherming van de bedreigde bestuivende insecten in Europa”, zegt Franziska Achterberg van Greenpeace. “Hiermee is het parlement geslaagd voor zijn eerste groene test. Het is nu aan commissievoorzitter Von der Leyen en haar team om te tonen dat de commissie dat ook kan, en bijen kan beschermen tegen gevaarlijke pesticiden.”

De groenen en milieuorganisaties erkennen dat het om een erg technische materie gaat, maar pleiten ervoor om de wetgeving niet langer achter gesloten deuren en op technisch niveau te bespreken.

“Deze wetgeving heeft relatief weinig aandacht gekregen omdat erover gesproken wordt achter gesloten deuren en op technisch niveau”, zegt Eickhout. “Het is tijd dat de Commissie een degelijk voorstel op tafel legt op politiek niveau, zodat lidstaten ter verantwoording gehouden kunnen worden en mogelijk een ander deuntje zingen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten