Meer vrouwen met betaald werk in Latijns-Amerika

Het aantal vrouwen met betaald werk in Latijns-Amerika stijgt. In de afgelopen dertig jaar nam de arbeidsparticipatie van vrouwen met 11 procent toe, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties.

Dat meer vrouwen betaald werk doen, helpt mee om de genderkloof te verkleinen en dat is cruciaal voor groei, gelijkheid en armoedevermindering in de regio, zeggen de auteurs van het rapport.

De deelname van vrouwen aan de arbeidsmarkt groeit in Latijns-Amerika sneller dan in andere regio’s in de wereld. Er zijn echter grote verschillen tussen landen en arbeidsparticipatie van vrouwen is nog altijd veel lager dan in rijke landen. Zo gaat Peru aan kop met 68,7 procent, gevolgd door Bolivia met 63 procent. Costa Rica (45,1 procent) en Mexico (43,5 procent) staan onderaan de lijst van achttien landen.

Noodzakelijke inkomsten

Dat het aantal vrouwen met betaald werk zo sterk varieert tussen deze landen, heeft te maken met het feit dat vrouwen in de armste landen vaker huishoudelijk werk combineren met betaald werk buitenshuis. Hun inkomen is noodzakelijk om het huishouden draaiend te houden.

Bij landen die in een ontwikkelingsfase zitten waarbij de rol van kleinschalige landbouw afneemt en verstedelijking toeneemt, neemt ook de arbeidsparticipatie van vrouwen af, omdat het inkomen van de man hoger is. Pas in een derde ontwikkelingsstadium, waarin zowel het inkomensniveau als onderwijsniveau stijgen, doet zich weer een stijging voor van de arbeidsparticipatie van vrouwen, constateren de auteurs.

Minder betaald

Hoewel de kloof kleiner wordt, werken er gemiddeld nog altijd 25 procent minder vrouwen dan mannen in de regio. En voor elk gewerkt uur krijgen vrouwen gemiddeld 17 procent minder betaald dan mannen van dezelfde leeftijd en met dezelfde opleiding en economische status.

Of vrouwen wel of geen betaald werk doen wordt beïnvloed door diverse factoren, stellen de onderzoekers. “De regio heeft vooruitgang geboekt op veel terreinen die een positieve impuls geven aan de arbeidsparticipatie, zoals gelijke kansen in het onderwijs, het krijgen van minder kinderen, een hoger gemiddeld inkomen en de komst van technologie die het huishouden eenvoudiger maakt.”

Culturele hindernissen

De groei van het aantal vrouwen dat betaald werk doet kan echter gehinderd worden door culturele normen, staat in het rapport. Zo wordt het vaak minder belangrijk gevonden dat meisjes goed presteren op school en ziet hun omgeving voor hen in de eerste plaats een rol als moeder weggelegd.

Er bestaat een sterke relatie tussen het aantal jaren onderwijs dat vrouwen hebben afgerond en de arbeidsparticipatie. In Peru bijvoorbeeld werkt 90 procent van de vrouwen die na hun middelbare school hebben doorgeleerd. In buurlanden is eenzelfde correlatie te zien.

Het rapport van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied (Cepal) en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) is gisteren verschenen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten