Antwerps fietsgedrag in kaart gebracht via slimme lichtjes

In samenwerking met de stad Antwerpen verzamelde de Noord-Ierse start-up See.Sense gedurende 10 weken data over het gedrag van 400 fietsers die frequent door Antwerpen rijden. Het project maakt deel uit van het Europese project SynchroniCity.

See.Sense deelde slimme fietslichtjes uit aan 400 fietsers die frequent door Antwerpen rijden in functie van woon-werkverkeer. Deze slimme lichtjes hebben gedurende 10 weken data verzameld over bewegingspatronen, snelheid, kwaliteit van de weg, uitwijkingen en hevig remmen.

De slimme lichtjes hebben alle afgelegde routes in kaart gebracht. Opmerkelijk is dat in Antwerpen door bijna elke straat in de binnenstad werd gefietst. Het volledige Antwerpse wegennet wordt dus intensief door fietsers gebruikt. Bij de andere steden die in het SynchroniCity-project betrokken zijn, beweegt het fietsverkeer zich vooral over hoofdassen. 

De stad heeft ook een beter inzicht gekregen in de snelheid van fietsers. In de binnenstad wordt overal trager gefietst dan buiten de stad. De Scheldekaaien en Park Spoor Noord vormen hier een uitzondering met gemiddelde snelheden van 15 tot 25 kilomter per uur.

SynchroniCity is een Europees project voor slimme steden die IoT-oplossingen zoeken om het stadsleven te verbeteren. In het kader van dit project is de stad Antwerpen een samenwerking aangegaan met See.Sense. De stad Antwerpen gelooft in de meerwaarde van innovatieve oplossingen om het beleid te verfijnen, zodat elke Antwerpenaar zich nog beter en vlotter kan verplaatsen. De resultaten van het onderzoek zijn raadpleegbaar op de website van See.Sense.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten