Uitbreiding van zone 30 naar alle Kortrijkse woongebieden

De zone 30 in Stad Kortrijk zal uitbreiden met 54 straten. Het gaat om verblijfs- en woongebieden waar de woonfunctie centraal staat. Dit betekent dat in totaal 79% van de 1.212 straten in Kortrijk, ofwel gedeeltelijk ofwel volledig tot zone 30 zullen behoren.

Op vandaag is dat al 74,3 %. De uitbreiding van de snelheidsbeperking zal na de goedkeuring op de gemeenteraad ingevoerd worden in de periode januari/februari van 2020. Alle bewoners in de nieuwe zones 30 worden op de hoogte gebracht met een bewonersbrief. 

Hogere verkeersveiligheid en leefbaarheid in woongebieden

De uitbreiding van de zone 30 zorgt ervoor dat ook in de resterende woon- en verblijfsgebieden een hogere verkeersveiligheid en leefbaarheid bekomen wordt.

Axel Weydts, schepen van Mobiliteit: “In een zone 30 is er minder kans op een ongeval. Indien toch een ongeval plaatsvindt zijn er minder (zware) letsels. Zo daalt de kans op overlijden na een aanrijding met 45% wanneer slechts een maximum snelheid van 30km/u toegestaan wordt in vergelijking met wanneer 50 km/u mag gereden worden.“

Ook voor de wijkbeleving beleving is de maatregel van belang. In een zone 30 wordt minder lawaai geproduceerd door gemotoriseerde voertuigen en wordt een kalmere omgeving gecreëerd.

Uitvoering huidig mobiliteitsplan

In het huidige mobiliteitsplan werd opgenomen dat alle verblijfsgebieden het zone 30-statuut dienen te krijgen. Met deze beslissing wordt daar nu vervolg aan gegeven, door de resterende woon- en verblijfsgebieden, waar nu nog een maximumsnelheid van 50km/u toegelaten wordt, mee op te nemen in de zone 30. Er waren immers nog een aantal zones in Marke en Heule die niet werden aangepast naar het zone 30 regime.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten