Oceaan kan zes keer meer voedsel opleveren

Door beter beheer en technologische innovatie kunnen oceanen zes keer meer voedsel leveren dan ze nu doen. Dat blijkt uit een wetenschappelijk rapport dat is gepubliceerd tijdens het Internationale Symposium voor Duurzame Visserij in Rome, een VN-conferentie.

Christopher Costello, hoofdauteur van het rapport, zegt dat de oceanen “een groot, ongebruikt potentieel hebben om de wereld in de komende decennia te voeden.” Dat kan volgens hem met een lagere ecologische voetafdruk dan bij veel andere voedselbronnen.

De gezondheid van oceanen en de natuurlijke rijkdom in oceanen gaan volgens hem hand in hand. Costello pleit voor snelle en vergaande veranderingen in de maritieme sector en het inzetten op de gezondheid van ecosystemen. “Op die manier kunnen we onze voedselzekerheid en het leven van miljoenen mensen op lange termijn sterk verbeteren.”

Vitaminen en mineralen

Volgens schattingen van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) kunnen oceanen meer dan twee derde leveren van de dierlijke proteïnen die nodig zijn om de wereldbevolking te voeden.

Zeevoedsel bevat essentiële vitaminen, mineralen, omega 3-vetzuren en andere nutriënten die niet in plantaardige producten of bij landdieren voorkomen. Een deel van het extra voedsel kan door de oceanen opgebracht worden als die beter beheerd worden, zeggen de auteurs. Een ander deel moet komen uit de uitbreiding van zee-aquacultuur (maricultuur).

Zeewier en mosselen

Een groeiende productie van soorten die in maricultuur geteeld kunnen worden, zoals zeewier en mosselen, draagt bij aan de wereldwijde voedselvoorraad en verbetert de waterkwaliteit. Dergelijke vormen van maricultuur, die weinig impact hebben op ecosystemen, moeten prioriteit krijgen, zegt Manuel Barange, directeur Visserij- en Aquacultuurbeleid bij de FAO.

Het rapport werd geschreven voor het High Level Panel for A Sustainable Ocean Economy, een groep wereldleiders die zich inzet voor gezonde oceanen. Leden zijn onder anderen de Canadese premier Justin Trudeau, de Ghanese president Nana Addo Dankwa Akufo-Addo en de Japanse premier Shinzo Abe.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten