Pakistan rolt nieuw vaccin uit tegen zeer resistente buiktyfus

Pakistan is het eerste land in de wereld dat een nieuw vaccin lanceert tegen een extreem resistente vorm (XDR) van buiktyfus. In Pakistan werden al elfduizend kinderen getroffen en de tyfus dook ook op in enkele andere landen.

De XDR-stam Salmonella enterica serovar Typhi’ (S. Typhi), de bacterie verantwoordelijk voor tyfeuze koorts, werd in november 2016 voor het eerst geconstateerd in de provincie Sindh. Sindsdien verspreidt de ziekte zich in Pakistan, wat de dreiging van een wereldwijde epidemie van deze zeer besmettelijke, levensbedreigende ziekte met zich meebrengt.

“Naast de uitbraak in Pakistan zijn gevallen van XDR-tyfus bevestigd in Australië, Denemarken, Canada, Ierland, Portugal, Taiwan en het Verenigd Koninkrijk. Bij al die gevallen was een link met Pakistan”, zegt Meghana Sharafudeen, woordvoerder van GAVI, de internationale vaccin-alliantie die het nieuwe conjugaatvaccin (TCV) uitrolt.

Verhoogde effectiviteit

Zafar Mirza, speciaal assistent van de minister voor Gezondheid, zegt dat het vaccin dat met steun van Unicef is aangeschaft, tegen het einde van de maand aan tienduizend kinderen in de provincie Sindh wordt toegediend.

“TCV, een vaccin in één dosis, moet langdurige immuniteit geven bij volwassenen, kinderen en zuigelingen vanaf zes maanden”, zegt Ghazala Parveen, hoofd van de afdeling Biologische Productie van het Nationale Gezondheidsinstituut. “De Wereldgezondheidsorganisatie heeft het TCV-vaccin aanbevolen voor gebruik in alle landen waar tyfus heerst, omdat het verhoogde effectiviteit biedt vergeleken met andere tyfusvaccins.”

Kwetsbare groepen

Asad Ali, plaatsvervangend directeur bij het Uitgebreide Programma voor Immunisatie in Pakistan, zegt dat de vaccinatie in Sindh de start is van een gefaseerde campagne van TCV. Het is de bedoeling het vaccin op te nemen het Uitgebreide Immunisatieprogramma.

Op die manier zouden alle kinderen ouder dan negen maanden beschermd worden, zegt Sharafudeen van GAVI. “Ongeveer 30 procent van alle tyfusbesmettingen – en 17 procent van de dodelijke slachtoffers – komt voor bij kinderen jonger dan vijf jaar. Aangezien andere vaccins niet gebruikt mogen worden bij kinderen jonger dan twee jaar, biedt TCV bescherming voor de meest kwetsbare groepen”, zegt ze.

Campagne

Volgens Sharafudeen helpt de initiële campagne van twee weken om nieuwe tyfusgevallen te voorkomen en beperkt hij de capaciteit van de bacterie verdere resistentie te ontwikkelen. Ook kunnen antibiotica langer gebruikt worden door verminderd gebruik. “Vaccinatie met TCV als antwoord op de uitbraak in Pakistan is een van de beste middelen om verdere verspreiding van XDR-tyfus te voorkomen.”

“Aangezien resistentie zich ook kan verspreiden van de ene naar de andere bacteriesoort, is het verslaan van een ziekte zoals tyfus, die vatbaar is voor resistentie, bijzonder belangrijk.”

Mutatie

Rumina Hasan, hoogleraar Pathologie en Microbiologie aan de Aga Khan-universiteit in Karachi, zegt dat XDR-stammen een gevolg zijn van resistente stammen die muteren om extra DNA of plasmiden te verkrijgen die resistent zijn tegen vijf tot zes antibioticasoorten die gebruik worden tegen tyfus.

De extreem resistente stam werd ontdekt door het DNA te ontleden van tyfusmonsters uit Pakistan door een onderzoeksteam van het Wellcome Sanger Instituut in Engeland, in samenwerking met de Aga Khan-universiteit. Hasan maakte deel uit van dat team. “De MDR-stam heeft de plasmide vermoedelijk opgepikt via Escherichia coli, een bacterie gelinkt aan voedselvergiftiging, via fecale besmetting”, zegt ze.

Sanitatie

“De multiresistente stam bleek resistent tegen drie eerstelijnsmedicijnen voor tyfus – ampicillin, chloramphenicol en trimethoprim-sulfamethoxazole. Multiresistente tyfus kan behandeld worden met tweedelijnsmedicijnen zoals ceftriaxone en fluoroquinolone. Maar de nieuwe extreem resistente stam reageert ook niet op die medicijnen”, zegt Hasan.

Siddiq Khan, landdirecteur van WaterAid Pakistan, een Britse organisatie die zich bezighoudt met sanitatie en hygiëne, zegt dat vaccinatie helpt om de verspreiding van de XDR-stam te voorkomen. Daarnaast zijn schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen ook van belang. “Tyfus wordt veelal via water overgedragen. Naast het toedienen van het vaccin, moeten ook de sanitaire voorzieningen verbeterd worden.”

Bron: SciDev


Auteur: Saleem Shaikh

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten