Stad Brussel maakt 200.000 euro vrij voor culturele sector

Begin november kondigde de Vlaamse Regering onder leiding van Minister-President Jan Jambon (N-VA) een besparing aan van 6% op de werkingsmiddelen van de culturele instellingen en 60% op de projectsubsidies. Vanaf één januari 2020 betekent dit concreet dat de Vlaamse culturele huizen op het Brussels grondgebied het met minder middelen zullen moeten stellen. Voor projecten die afhangen van projectsubsidies is dit bijzonder slecht nieuws. Om hier een antwoord op te bieden besliste de Stad Brussel om 200.000 euro vrij te maken en het “Kangouroe-BXL” projectoproep te lanceren. De Stad Brussel wil hiermee haar steun betuigen aan de culturele sector en de hand uitreiken naar nieuwe, startende, creative projecten. 

Stad Brussel steunt culturele sector

De Stad Brussel is bijzonder trots op het rijke en gevarieerde culturele aanbod op haar grondgebied. Het kosmopolitische en meertalige karakter van de hoofdstad is de ideale voedingsbodem voor kunstenaars en artiesten. We zijn ons ten volle bewust van de grote waarde van de culturele sector voor Brussel: ze creëert niet enkel verbinding en verwondering, maar verhoogt ook de aantrekkelijkheid van onze stad in binnen- en buitenland. De besparingsmaatregelen van de Vlaamse Regering beperken de bewegingsvrijheid van onze gerenommeerde culturele huizen en hypothekeren ook de toekomst van artiesten en gezelschappen die momenteel niet structureel ondersteund worden.

Aan de hand van de Kangouroe-oproep wil de Stad Brussel haar solidariteit tonen en de vermindering aan subsidies opgelegd door de Vlaamse Regering een stukje opvangen door zelf middelen vrij te maken.

Kangoeroeproject

Sinds de aangekondigde vermindering aan subsidies, wordt de culturele sector opgeroepen om “creatief” om te gaan met deze maatregel. Grote huizen worden gestimuleerd om startende projecten onder hun vleugels te nemen. Maar diezelfde grote huizen moeten het ook met minderen middelen stellen, waardoor het net moeilijker wordt om expertise en logistieke ondersteuning te bieden. Net daarom riep de Stad Brussel de Kangouroe-BXL projectoproep in het leven: deze oproep richt zich in de eerste plaats tot kunstenaars, gezelschappen, artiesten die creëren met projectsubsidies, m.a.w. de groep waar de besparing het sterkste voelbaar is. Bedoeling is dat zij een project indienen samen met hun “Kangoeroe”: een groter huis (lees: een instelling die wel structurele middelen ontvangt en over infrastructuur en personeel beschikt) dat hen zal ondersteunen bij het uitwerken van hun idee. Het kleintje zit aan het stuur en beslist met welke “Kangoeroe” – een cultureel huis op het grondgebied van de Stad Brussel- het in zee gaat.

De projectoproep wordt gelanceerd op 16 december 2019 en loopt tot 20 maart 2020. In totaal wordt er 200.000 euro vrijgemaakt. De projecten kunnen tot 25.000 euro ontvangen, alle disciplines binnen de podiumkunsten kunnen aanspraak maken op deze subsidie. Ook meertaligheid en het Brusselse karakter van het project zijn criteria die in rekening worden genomen. Het collége zal een selectie maken naar het advies van de administratie en Brusselse cultuurraad.

Ans Persoons, Schepen bevoegd voor Nederlandstalige Aangelegenheden: “De Stad Brussel springt bij waar de Vlaamse Regering faalt. Kunstenaars waarop we vandaag besparen, kunnen we morgen niet tonen. Met het Kangoeroeproject spelen we niet enkel in op een reële nood, maar willen we ook – een nieuwe dynamiek in het Brusselse culturele veld creëren. Never waste a good crisis. Boven op deze projectoproep, verhoogt de Stad Brussel ook de middelen voor haar convenantpartners (Nederlandstalige culturele instellingen die structurele subsidies ontvangen van de Stad) met een extra 100.000 euro.

Delphine Houba, Schepen van Cultuur, Toerisme, Grote Evenementen: “De aankondiging rond de vermindering van culturele subsidies aan Nederlandstalige kunstenaars en culturele instellingen heeft een schokgolf gecreëerd die veel verder gaat dan het Vlaamse culturele milieu. Tijdens mijn vele ontmoetingen met artiesten uit allerlei achtergronden kon ik vaststellen dat deze beslissing veel solidariteit heeft teweeggebracht.
Velen van hen toonden hun steun tijdens verschillende evenementen, zoals in de Beursschouwburg of aan de ingang van de Vlaamse regering. In de Stad Brussel is cultuur inclusief en solidaire. Het vertegenwoordigt de diversiteit van de 184 nationaliteiten die er wonen. Als schepen van alle culturen ondersteun ik daarom alle kunstenaars in Brussel zonder onderscheid te maken tussen taal of communautaire identiteit. Dit doe ik door hen financieel te laten ondersteunen in een nieuwe artistieke creatie op het grondgebied van Brussel.

Philippe Close, Burgemeester van de Stad Brussel: “Zowel ik als mijn stadsbestuur waren geschrokken met de aangekondigde Vlaamse besparingen op cultuur. Een gezonde, experimentele en creatieve cultuurontwikkeling en groei komt daardoor in het gedrang”, aldus Philippe Close, Burgemeester van de Stad Brussel. Hij voegt er nog aan toe: “Mijn college en ik zijn dan ook snel rond de tafel gaan zitten om te bekijken waar en hoe we deze vermindering aan middelen voor een stukje konden opvangen voor Brussel. Ik ben dan ook zeer tevreden dat we 200.000 euro hebben vrijgemaakt om startende projecten te ondersteunen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten