Borstvoeding is cruciaal om diabetes te voorkomen, bevestigt nieuw onderzoek dat vandaag gepubliceerd is in The Journal of Physiology.
De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert kinderen de eerste zes maanden alleen te voeden met borstvoeding. Dit vermindert de kans op ziekte en sterfte. Door vroeg te stoppen met borstvoeding, zou de kans op obesitas en diabetes 2 op volwassen leeftijd toenemen.
Insulineresistentie
Onderzoekers van de Universiteit van Rio de Janeiro deden het onderzoek bij ratten. Bij de pasgeboren ratten die al vroeg moesten afwennen, nam de insulinesecretie toe op jongvolwassen leeftijd bij mannetjes. Bij volwassen ratten gebeurde dat zowel bij mannetjes als vrouwtjes.
De wetenschappers rekenen ratten van 35 tot 55 dagen oud tot jongvolwassen dieren. Dit is vergelijkbaar met de tienerleeftijd bij mensen.
De toegenomen insulinesecretie wijst op het ontwikkelen van insulineresistentie, een verminderde reactie van het lichaam op insuline. Om deze reactie te compenseren, maakt het lichaam extra insuline aan Dat is symptoom van diabetes, een ziekte die gekenmerkt wordt door hoge bloedsuikerspiegels. Bloedsuiker wordt normaal gesproken gereguleerd door insuline. Een hoge bloedsuikerspiegel betekent dus dat het lichaam meer insuline produceert om dit te reguleren.
Richtlijnen
Het gevolg van deze toegenomen insulineproductie is dat jongvolwassen ratten en volwassen ratten waarschijnlijk gevoeliger zijn voor diabetes type 2.
“Er zijn veel oorzaken van diabetes type 2. Maar lang genoeg borstvoeding geven, hebben we zelf in de hand. Zodra we begrijpen hoe de toegenomen gevoeligheid voor diabetes 2 als gevolg van vroege afwenning ontstaat, kunnen we hiervoor de beste richtlijnen voor de volksgezondheid opstellen”, zegt Patricia Lisboa, een van de auteurs van de studie.