Stad Gent neemt prestigieuze prijs in ontvangst op klimaatconferentie in Madrid

De Stad Gent nam vorige week de Global Climate Action Award van de Verenigde Naties in ontvangst voor haar duurzame voedselstrategie Gent en Garde. Gent is de eerste Belgische stad die deze prestigieuze, internationale award wint. De prijsuitreiking vond plaats op de VN-klimaatconferentie in Madrid (COP25).

Met de Climate Action Awards belonen de Verenigde Naties concrete klimaatacties over de hele wereld.  Bijna 700 bedrijven, organisaties en overheden dienden een dossier in. Vijftien inspirerende voorbeelden vallen nu in de prijzen. De winnende projecten zijn telkens innovatieve voorbeelden die wereldwijd inspireren om de klimaatverandering aan te pakken. Gent en Garde wint in de categorie Planetary Health. Gent is hiermee de eerste Belgische stad die deze prestigieuze prijs in de wacht sleept.

Europese trendsetter in stedelijk voedselbeleid

Om het lokale voedselsysteem te verduurzamen, zet Gent in op de hele voedselketen, van productie over verwerking en distributie tot consumptie en afvalverwerking. Korte keten is een sleutelterm, maar ook de sociale meerwaarde van voedselinitiatieven en de strijd tegen voedselverspilling staan centraal.

‘Gent is een wereldwijde koploper in stedelijk voedselbeleid. Dat bewijzen de verschillende internationale prijzen die we hiervoor krijgen. We willen absoluut onze voortrekkersrol blijven waarmaken. Ons geheim? Een uitstekende samenwerking met de vele partners die betrokken zijn bij de Gentse voedselstrategie.’Tine Heyse, schepen voor Milieu en Klimaat

Samen met burgers en lokale actoren

De Stad Gent lanceerde de voorbije zes jaar talrijke projecten die het voedselsysteem helpen verduurzamen. Burgers en lokale actoren werden hier heel nauw bij betrokken. Met een participatieve aanpak bracht Gent en Garde zowel kleinschalige initiatieven op gang als meer structurele wijzigingen in het voedselsysteem. Enkele voorbeeldprojecten:

  • Foodsavers: 1.000 ton voedseloverschotten herverdeeld

Met Foodsavers pakt Gent de voedselverspilling al twee jaar op grote schaal aan. Meer dan 1.000 ton voedseloverschotten van bijvoorbeeld supermarkten of de veiling werden al herverdeeld via armoedeorganisaties en sociale restaurants.  

In 2015 lanceerde de Stad Gent als eerste stad in België het Restorestje: een gratis, composteerbare doos voor overschotten op restaurant. In vijf jaar tijd gingen al 57.000 dozen in meer dan 100 Gentse restaurants de deur uit. Verschillende andere overheden volgden het voorbeeld van Gent en lanceerden het Restorestje.

Al tien jaar promoot de Stad Gent vegetarische voeding met haar campagne Donderdag Veggiedag. Ook alle 4.500 leerlingen van de stadsscholen eten elke donderdag vegetarisch, goed voor 775.883 maaltijden per jaar.

Gent en Garde brengt sinds dit jaar ook alle fruitbomen in kaart waar bewoners gratis fruit mogen plukken. Op een digitale kaart zijn er een 40-tal plukplekken te zien in parken of tuinen. Het project brengt veel enthousiaste plukkers op de been.

Gent en Garde heeft ook sterke communicatietools. Het online platform van het initiatief is een ontmoetingsplek rond duurzame voeding in Gent en bereikte al meer dan 50.000 Gentenaars. De website brengt meer dan 1.000 lokale voedselinitiatieven in kaart. De Facebookgroep van Gent en Garde blijft dagelijks groeien en telt 2.200 leden.

De Stad Gent begeleidt al sinds 2014 scholen en buurtbewoners die gezamenlijke moestuinen aanleggen. Maar liefst 42 scholen en 25 buurtmoestuinen kregen al begeleiding.

Gent en Garde al eerder in de prijzen

Gent en Garde was in 2015 al finalist voor de Prijs van de Toekomstige Generaties en won in 2018 de Transformative Action Award van het Sustainable Cities Platform. Daarnaast werden tal van nationale en internationale prijzen binnengehaald met Foodsavers Gent en het Restorestje. Verschillende projecten kregen ondertussen navolging in buitenlandse steden. Zo groeide Donderdag Veggiedag uit tot een voorbeeld voor veggiecampagnes wereldwijd, zelfs voor wereldsteden als New York.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten