Aantal mannelijke rokers neemt af

Het aantal mannelijke rokers neemt voor het eerst wereldwijd af, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een recent verschenen rapport.

“De afname van tabaksgebruik onder mannen is een keerpunt in de strijd tegen tabak”, zegt WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Jarenlang zagen we een gestage stijging van het aantal mannen dat tabaksproducten gebruikt. Voor het eerst is er nu een afname, als gevolg van strenger overheidsbeleid ten aanzien van de tabaksindustrie.”

Vrouwen

In de afgelopen twintig jaar daalde het algehele tabaksgebruik van 1,397 miljard mensen in 2000 naar 1,337 miljard in 2018, ofwel met 60 miljoen mensen. Die daling kwam echter vooral door het afnemende aantal rokers onder vrouwen.

In dezelfde periode steeg het tabaksgebruik onder mannen met ongeveer 40 miljoen mensen naar 1,093 miljard (82 procent van de huidige 1,337 miljard mensen).

Daling zet door

De WHO constateert nu dat het aantal mannelijke gebruikers niet meer groeit en verwacht voor 2020 een daling van een miljoen mannelijke gebruikers vergeleken met 2018. In 2025 zijn dat er naar verwachting 5 miljoen.

“De daling van het wereldwijde tabaksgebruik laat zien dat regeringen de gezondheid van hun burgers kunnen beschermen, als ze maatregelen nemen die hun effect bewezen hebben,” zegt Ruediger Krech, directeur Gezondheidsbevordering bij de WHO. 

In het rapport zijn elektronische sigaretten niet meegeteld.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten