110 nieuwe plantensoorten ontdekt in 2019

Het Britse instituut Royal Botanic Gardens, Kew heeft een lijst gepubliceerd van 110 nieuwe plantensoorten die dit jaar zijn ontdekt. Daarbij zijn onder meer een soort sneeuwklokje die via Facebook werd ontdekt en een smaakveranderende bes.

Bij de ontdekkingen dit jaar zijn in totaal 102 vaatplanten en 8 soorten schimmels uit Afrika, Azië, en de Amerika’s. Veel van de pas ontdekte soorten kunnen interessant zijn voor de mens, met name voor de landbouw of in de geneeskunde.

Facebook

Bij de hoogtepunten is volgens het Britse instituut onder meer een nieuw soort sneeuwklokje dat per toeval ontdekt werd op Facebook. De galanthus bursanus uit Noordwest-Turkije stond toevallig op de vakantiefoto’s van een Turkse arts en werd zo opgemerkt door de Oekraïense expert Dimitri Zubov. Hij contacteerde de arts en zocht samen met haar naar de plek waar de foto was genomen.

Zubov nam een staal en beschreef de plant officieel als nieuwe soort. Ze kreeg al meteen het etiket “kritiek bedreigd”, als gevolg van de illegale pluk, marmergroeves in de buurt en de klimaatverandering.

Mirakelbes

In Mozambique werd dan weer een een nieuwe soort ‘mirakelbes’ ontdekt, vlakbij de grens met Zimbabwe. De nieuwe soort synsepalum chimanimani is een kleine boom, amper vier meter hoog.

De vruchten zijn licht zoet maar bevatten de stof ‘miraculine’, die de smaakpapillen manipuleert en zure vruchten vervolgens zoet doet smaken. Ook deze soort staat meteen te boek als ‘bedreigd’: ze komt maar op drie plaatsen in Mozambique voor en die zijn allemaal bedreigd door de oprukkende landbouw en ontbossing.

Dat geldt nog meer voor de Inversodicraea koukoutamba, een orchidee die ontdekt is onder watervallen in Guinee. Wetenschappers verwachten dat de soort volgend jaar al zal verdwijnen, want dan wordt een dam gebouwd op de rivier. Dergelijke waterkrachtprojecten hebben al tot de verdwijning geleid van verschillende andere verwante soorten in Afrika. Nochtans heeft deze familie van orchideeën geneeskrachtige eigenschappen.

Gepassioneerd en bezorgd

“Nieuwe plantensoorten ontdekken en beschrijven is een echt opwindende en cruciale wetenschappelijke onderneming, zodat we de soorten beter kunnen beschrijven voor ze uitgestorven worden”, zegt Martin Cheek, botanicus aan de Royal Botanic Gardens, Kew. “Het helpt ook om hun potentiële gebruik beter in te schatten.”

Cheek is bezorgd om de toekomst van de nieuwe planten. “De planten in de selectie dit jaar zijn zo uniek en karakteristiek, maar tegelijk al bedreigd door menselijke interventie, waardoor ze snel kunnen uitsterven”, zegt hij. “Dat maakt ons tegelijk bezorgd en erg gepassioneerd om ze te beschermen”.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten