Kookprogramma’s stimuleren kinderen gezonder te eten
bron: IPS - foto: https://pxhere.com/nl/photographer/531241

Kinderen gaan veel gezonder eten na het bekijken van kookprogramma’s met gezonde voeding. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek.

Kinderen die een kinderkookprogramma hebben gezien dat gezonde ingrediënten gebruikt, hebben 2,7 keer meer kans om een gezonde voedingskeuze te maken dan leeftijdsgenoten die hetzelfde programma zagen met ongezond eten.

Onderzoekers deden de test in vijf Nederlandse scholen en doen daarvan verslag in het Journal of Nutrition Education and Behaviour. 125 tien- tot twaalfjarigen keken er tien minuten naar een kookprogramma en kregen vervolgens een snack als beloning voor deelname.

Gezonde snack

Wie naar het gezonde programma had gekeken, koos veel vaker voor een gezonde snack dan wie de ongezonde variant had gezien. De ene groep nam vaker een appel of stukjes komkommer, de andere chips en gezouten pretzels.

“De bevindingen van deze studie geven aan dat kookprogramma’s een veelbelovend hulpmiddel kunnen zijn voor het bevorderen van positieve veranderingen in voedselgerelateerde voorkeuren, attitudes en gedragingen van kinderen”, zegt hoofdauteur Frans Folkvord (Universiteit van Tilburg) in een communiqué.

Het effect is langdurig want veel volwassenen hebben hun slechte voedingsgewoonten geleerd tijdens de kindertijd en adolescentie.

Volgens de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG2) van de Verenigde Naties moet tegen 2030 aan alle vormen van slechte voeding een einde komen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten