265.000 euro extra voor Mechelse kunstenorganisaties dankzij samenwerking
bron: Stad Mechelen - foto: Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Eind april 2019 sloot Stad Mechelen een overeenkomst met Perpodium vzw om de Mechelse kunstenorganisaties te ondersteunen in de indiening van hun Tax Shelter-dossiers voor podiumproducties. ARSENAAL/LAZARUS, Zefiro Torna/LAIKA, Casco Phil en het Mechels Kamerorkest haalden sindsdien samen 265.000 euro op. Het stadsbestuur spreekt van een zeer hoog rendement op korte termijn en is tevreden.

Mechelen was in 2019 de eerste kunststad die haar lokale kunstenpartners ondersteunde in de opmaak van hun Tax Shelter-aanvragen. Via die constructie, ingevoerd door de Vlaamse overheid in 2017, kunnen kunstenorganisaties geld ophalen bij bedrijven, die daardoor genieten van fiscale voordelen. Er komt veel administratieve last bij kijken om voordeel te halen uit deze Tax Shelter, waardoor voor veel kunstenorganisaties de drempel te hoog was. De samenwerking met Perpodium vzw bracht daar verandering is.

“Dankzij de goede samenwerking tussen de stad, onze partner en de Mechelse kunstenorganisaties realiseerden we op korte termijn een zeer hoog rendement. Er zijn in 2019 zeven Tax Shelter-dossiers afgesloten, die samen 265.000 euro opleverden”, vertelt Björn Siffer, schepen van Cultuur. Concreet gaat het om de financiering voor drie podiumproducties van theatergezelschap ARSENAAL/LAZARUS, een muziektheaterstuk van Zefiro Torna en LAIKA, twee concerten van Casco Phil en een oratorium van het Mechels Kamerorkest.

De vier kunstenorganisaties konden rekenen op meer middelen en minder administratieve last. “Zonder de hulp van Perpodium zou dat niet gelukt zijn. Doordat we snel met Perpodium in zee zijn gegaan, hebben we vooral veel zoekwerk en ontdekkingswerk voor de organisaties weggenomen. De drempel om een financiering aan te vragen is veel lager en dat loont. Zo zetten we fel in op de kwaliteit van onze kunstensector”, besluit schepen Siffer.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten