Duitsland wil sneller af van steen- en bruinkool
bron: IPS - foto: Afbeelding van Marcus Wöckel via Pixabay

Duitsland zal mogelijk al tegen 2035 stoppen met steen- en bruinkool. Dat staat in een nieuw akkoord tussen de bondsregering en de deelstaten rond de uitfasering van de vervuilende brandstoffen. 

De Duitse regering kondigde vorig jaar al aan dat ze in 2038 zou stoppen met de productie en het gebruik van steenkool en het nog meer vervuilende bruinkool. Maar vier deelstaten lagen dwars. Noordrijn-Westfalen, Saksen, Saksen-Anhalt en Brandenburg vreesden voor de werkgelegenheid. 

Na urenlange nachtelijke onderhandelingen werd deze ochtend een akkoord bereikt. Dat behoudt de uiterlijke deadline tegen 2038 maar biedt een mogelijke vervroeging. In 2026 en 2029 wordt de balans opgemaakt en op basis daarvan kan beslist worden om de deadline tot 2035 op te schuiven. 

Compensatie

Dit jaar al zullen minstens acht centrales gesloten worden. Het akkoord voorziet in totaal 4,35 miljard euro aan compensatie voor de uitbaters van steen- en bruinkoolcentrales.

Ook voor de deelstaten komen er tientallen miljarden euro. De Duitse regering maakt 14 miljard vrij om specifiek de transitie, weg van steenkool, te begeleiden. Daarnaast komt er nog eens 26 miljard euro aan “extra maatregelen”. Dat geld gaat grotendeels naar infrastructuurwerken. 

Opvallend: het Hambacher-bos, tussen Aken en Keulen, blijft gespaard. Het bos was een symboolstrijd geworden voor milieu- en klimaatactivisten. Dorpen in de omgeving zullen wel moeten wijken voor de uitbreiding van de bruinkoolwinning.

Ondanks de uitfasering van steenkool zal Duitsland nog één nieuwe kolencentrale in gebruik nemen: de centrale van Uniper in het Ruhrgebied. De centrale is zo goed als klaar en draait op steenkool, dat iets minder vervuilend is dan bruinkool. De bouw van de centrale heeft al 1,5 miljard euro gekost en liep veel vertraging op door bezwaarprocedures en technische problemen.

Toenemende druk

Duitsland stond de voorbije jaren onder toenemende druk om zijn afhankelijkheid van steen- en bruinkool af te bouwen. Die druk kwam niet enkel van klimaatactivisten, maar ook van wetenschappers en de Europese Unie.

Ondanks ambitieuze klimaatdoelen is Duitsland de grootste bron van broeikasgassen in de EU, goed voor 22 procent van de totale Europese uitstoot. Momenteel is nog meer dan een derde van de Duitse stroom afkomstig uit steen- en bruinkool.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten