Leuven plant 2 buurtbossen, samen goed voor meer dan 2.000 bomen
bron en foto: Stad Leuven

Leuven is binnenkort twee buurtbossen rijker. Dat zijn compacte bossen met een groot aantal inheemse bomen en struiken. “Samen zullen ze meer dan 2.000 bomen tellen”, zegt schepen van openbaar groen Lalynn Wadera.

Geïnspireerd op Aziatische Tiny Forests

De buurtbossen zijn geïnspireerd op de ‘Tiny Forests’, een concept dat komt overgewaaid van Japan en India en dat ook in Nederland al ingang vond.

Schepen Lalynn Wadera was onmiddellijk gecharmeerd door het idee van de Tiny Forests. “Het voordeel is dat het terrein maar een tennisveld groot moet zijn om meer dan 1.000 bomen aan te planten. Ideaal om bos en biodiversiteit tot in de stad te brengen. Leuvenaars kunnen elkaar hier ontmoeten en op wandelafstand genieten van de rust en de natuur.”

Het concept van een Tiny Forest helemaal overnemen en een gelijknamig label aan de bossen hangen is in Leuven onmogelijk. “Ons klimaat is anders dan het Aziatische, daardoor is het bijvoorbeeld niet zinvol om vijf plantjes per vierkante meter te planten. In Leuven kiezen we voor één boom of struik per vierkante meter, wat beter past in onze omgeving en toch nog ambitieus is”, verduidelijkt schepen Lalynn Wadera. In een gemiddeld Vlaams bos  plant men één boom per drie vierkante meter.

Zoektocht naar locaties

De stad maakte van de nood een deugd toen duidelijk werd dat een groot aantal fijnsparren aangetast waren door de Letterzetter. De larven van deze kever doorboren ruimte tussen de schors en de stam, daardoor kunnen de sparren de sappen niet meer naar de kruin voeren en stilaan sterven ze zo af. De dode bomen kappen  is de enige optie om een verdere verspreiding tegen te gaan. ‘Dat die ruimte vrij kwam was voor ons dè uitgelezen kans om voluit te kiezen voor een gemengd bos; een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, … en voor buurtbewoners natuurlijk”, vult schepen Wadera aan. Naast deze twee locaties zoekt de stad de komende maanden verder naar bijkomende locaties voor gelijkaardige projecten.

Leuvenaars betrekken

Leuvenaars bij het project betrekken was een evidentie voor de stad. In het participatietraject -Leuven maak het mee- kwamen enorm veel ideeën boven en ook het idee van Tiny Forests kwam regelmatig terug. ‘Het is heel fijn dat we die ideeënmakers nu, ongeveer zes maanden later, al kunnen uitnodigen om mee hun idee uit te rollen’, zegt wijkmanager Walter Op de Beeck.  

Met het buurtoverleg is het startschot gegeven. De buren, de scouts, de school in de buurt reageerden enthousiast. Ze zagen ook al onmiddellijk andere kansen. Ze dromen bijvoorbeeld al van een buurtmoestuin die naadloos aansluit op de gemengde heg en bessenstruiken die aan de rand van het bos zullen groeien.

De buurtbossen komen aan de Désiré Mellaertsstraat in Kessel-Lo en aan het Lemmekesveld in Heverlee. Het ontwerp en de aanplanting van de bossen gebeurt samen met de buurtbewoners.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten