Tien jaar na aardbeving: Haïti overwint cholera
bron: IPS - foto: Afbeelding van georgephoto via Pixabay

Haïti is er na tien jaar in geslaagd om de cholera-epidemie te overwinnen. Sinds de aardbeving in 2010 waren meer dan 800.000 mensen ziek geworden en bijna tienduizend slachtoffers gevallen. 

Deze week kon het land officieel melden dat er een jaar lang geen nieuwe gevallen gerapporteerd zijn. De overwinning komt er na een gecoördineerde campagne tegen de ziekte door de Haïtiaanse overheid, de Panamerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) en verschillende ngo’s. Die richtte zich niet alleen op de medische reactie op nieuwe gevallen maar ook op de achterliggende oorzaken van de ziekte. 

Ongelijkheid

“Cholera is een ziekte van ongelijkheid die een buitensporige tol eist van de armste en meest kwetsbare mensen: zij die geen toegang hebben tot zuiver water of sanitatie”, zegt PAHO-directeur Carissa Etienne. “Overlijden aan de ziekte kunnen we tegenwoordig vermijden met medische middelen, maar om zeker te zijn dat we de ziekte overwinnen, moeten we meer investeren in schoon water en adequate afvalwaterverwerking in Haïti”. 

Het laatste geval van cholera werd gerapporteerd in januari 2019 in I’Estère, zo’n 120 kilometer van de hoofdstad Port-au-Prince. Het ging om een jongetje van minder dan vijf jaar oud die opgenomen werd in het ziekenhuis en daar snel herstelde van de ziekte. 

Brommers

Een snelle opsporing van de ziekte is essentieel om uitbraken te voorkomen. Daarom werd geïnvesteerd in brommers om verdachte stalen snel naar laboratoria te brengen. Die simpele ingreep deed het aantal laboratoriumtests van mogelijke cholerastalen stijgen van 21 procent in 2017 tot 95 procent vorig jaar.

Ondanks vooruitgang blijft Haïti achterophinken in Latijns-Amerika en de Caraïben wat betreft de  toegang tot zuiver drinkwater en afvalwaterverwerking. Meer dan een derde van de bevolking (35 procent) moet het zonder basistoegang tot drinkwater stellen, en 65 procent heeft geen of beperkte sanitaire voorzieningen. Dat is ver onder de regionale gemiddelden van 3 en 13 procent. 

“Hoewel cholera nu onder controle is moeten we collectief alert blijven”, zegt Etienne. “Pas wanneer alle Haïtianen toegang hebben tot zuiver drinkwater en sanitatie kunnen we opgelucht ademhalen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten