Tientallen bestaande geneesmiddelen ook werkzaam tegen kanker
bron: IPS - foto: Afbeelding van Ulrike Leone via Pixabay

Tientallen geneesmiddelen tegen diabetes, ontsteking en zelfs artritis bij honden doden ook kankercellen. Dat blijkt uit een test van meer dan vierduizend bestaande geneesmiddelen op menselijke kankercellen.

In het verleden is het wel vaker voorgekomen dat bestaande geneesmiddelen een nieuwe functie kregen, maar vaak gebeurde dat per toeval. Het meest bekende voorbeeld is het cardiovasculaire effect van aspirine.

Het Broad-instituut, een samenwerking tussen de prestigieuze universiteiten Harvard en het Massachusetts Institute of Technology (MIT), bouwde daarom een speciale Drug Repurposing Hub. Het centrum bevat een verzameling met meer dan zesduizend geneesmiddelen en heeft specifiek tot doel om nieuwe werkingen te ontdekken en te analyseren.

Artritis en cholesterol

De wetenschappers van het Broad-insituut analyseerden systematisch 4548 van de bestaande geneesmiddelen in de database en bestudeerden het effect op 578 verschillende kankercellen met behulp van DNA-analyse. Dat leverde bijna vijftig geneesmiddelen op die bepaalde kankercellen doodden en andere ongemoeid lieten. Het gaat onder meer om medicijnen tegen diabetes, hoge cholesterol, ontstekingsremmers en zelfs een middel tegen artritis bij honden.

“We dachten dat we al geluk zouden hebben als we één bestanddeel vonden met anti-kankereigenschappen, en we waren verrast er zo veel te vinden”, zegt Todd Golub, een van de auteurs van de studie.

Nieuwe mechanismen

De studie in Nature Cancer is vooral veelbelovend omdat de “nieuwe” geneesmiddelen soms een tot nog toe onbekende werking  hebben tegen kanker. Die ontdekking kan veelbelovend zijn in de zoektocht naar kankermedicijnen.

“De meeste bestaande kankergeneesmiddelen blokkeren proteïnes, maar we ontdekten dat sommige bestanddelen ook via andere mechanismen werken”, zegt Steven Corsello, oncoloog en hoofdauteur van de studie. “De genoomkenmerken geven ons enkele initiële hypotheses over hoe de middelen mogelijk werken, die we verder kunnen bestuderen in het lab. Het geeft ons een startpunt om nieuwe therapieën te ontwikkelen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten