Muurtuin kan afvalwater zuiveren
bron: UGent

Professor Diederik Rousseau en groene ondernemer Teun Depreeuw ontwierpen samen de Total Value Wall: een verticale geveltuin die ook afvalwater zuivert.

Professor Diederik Rousseau en groene ondernemer Teun Depreeuw tonen dat samen werkt. De ene is hoofddocent Milieukunde binnen de vakgroep Groene chemie en technologie op UGent Campus Kortrijk, de andere is fabrikant van verticale tuinen. Hun gecombineerde kennis, samen met nog enkele externe partijen zoals Vlaanderen Circulair en Vlaams Kenniscentrum Water, leidde tot de Total Value Wall: een verticale geveltuin die ook afvalwater zuivert.

Hoe werk de Total Value Wall?

De Total Value Wall biedt zoals andere geveltuinen isolatiewaarde en heeft ook een estethische meerwaarde. Maar het grote pluspunt is dat het grijs water kan zuiveren. Onder grijs water verstaan we huishoudelijk afvalwater, behalve van het toilet (zwart water). In principe kan het overal geplaatst worden, al is er voor de zuiveringsinstallatie wel enige ruimte nodig. Het afvalwater wordt eerst opgevangen in een tank en daarna op bepaalde tijdstippen naar de muurtuin opgepompt. Het water sijpelt door de muurtuin, waar het door de planten gezuiverd wordt. Het gezuiverde water is volledig geurloos en wordt in een tweede tank opgevangen. Het kan dienen voor laagwaardige toepassingen, zoals het doorspoelen van het toilet.

Hoe kwam de samenwerking tot stand? 

Teun: “Een vijftal jaar geleden hadden we al eens samen een experiment gedaan met waterzuivering van zwart water (water afkomstig van het toilet). Dat was een fijne samenwerking met een leuke uitwisseling van informatie. De Total Value Wall is ons vervolgproject dat we samen indienden en opzetten. Doordat we al eens eerder hadden samengewerkt was er vertrouwen en dat werkt gewoon aangenamer.”

Diederik: “Bij de UGent waren we al even op zoek naar manieren om een verticale tuin te gebruiken als waterzuiveringssysteem. We hebben dan beslist om het samen op volle schaal te testen.”

Hoe hebben jullie de samenwerking aangepakt?

Diederik: “Teun is de eigenaar van Muurtuin en dat was tot nu toe vooral een esthetisch en en ecologisch project. Om er nog een waterzuiveringssysteem aan toe te voegen, ontbrak het hem de juiste ervaring. Onze rol was vooral om te bekijken hoeveel water we kunnen besparen en hoeveel energie het systeem zal verbruiken.”

Teun: “Diederik is verantwoordelijk voor het wetenschappelijke luik rond de waterzuivering. Ik ben een praktische geest en bekeek dan weer hoe we dat kunnen maken en in elkaar steken. Dat maakte ons complementair. Sommige aspecten, zoals de plantenkeuze, kwam dan weer van een andere partij omdat wij daar minder over wisten. Kleermaker blijf bij je leest, dat was het principe.”

Waren er obstakels?

Diederik: “Je moet elkaar goed verstaan. Teun heeft een achtergrond in architectuur en wij keken naar het project vanuit het waterzuiveringsaspect. Dat maakt het soms moeilijk om dezelfde taal te spreken, maar het is een kwestie van goede communicatie.”

Teun: “Universitairen hebben soms een andere woordkeuze en werken aan een ander tempo. In het begin was dat even wennen, maar het mondde uiteindelijk uit in een open en fijne samenwerking.”

Welke resultaten heeft de samenwerking opgeleverd?

Diederik: “De twee proefprojecten draaien nog maar enkele weken dus het is nog vroeg voor officiële resultaten. We hopen in het voorjaar meer te weten. De samenwerking zelf verliep alleszins heel vlot. Teun is een enthousiaste ondernemer en komt continu met nieuwe ideeën. Dat maakt het leuk om samen aan een project te werken.”

Teun: “De realisatie van de proefprojecten nam meer tijd in beslag dan verwacht, maar we zien nu welke lessen we daaruit kunnen trekken. Die zijn heel belangrijk voor de toepassing naar de toekomst toe. Wat er nu ligt, het effect ervan en hoe het er visueel uitziet, klopt met wat we in gedachten hadden. Dat is knap gedaan.”

Hoe zien jullie de toekomst?

Teun: “Ik blijf sowieso voorstander om veel samen te werken met een universiteit of hogeschool. Het leuke is ook dat er voor hen een praktische kant bij komt. Zo heeft een student van Diederik twee dagen meegeholpen met het opzetten van de Total Value Wall in Gent. Dat is een zeer waardevolle beleving voor die student. Het is niet alleen meten, maar het wordt een stukje van hem. Dat zou dan weer onze bijdrage aan de universiteit kunnen zijn.”

Diederik: “Als professor heb je de verantwoordelijkheid om advies te verlenen. Vanuit de opleiding Bio-Industriële Wetenschappen is het onze taak om industrieel relevant onderzoek te doen en dat kan je enkel doen door met ondernemers, zoals Teun, te blijven samenwerken. We willen het project dan ook zo nauwkeurig mogelijk uitwerken zodat het écht iets verkoopbaar wordt.”

Meer info vind je hier.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten